Wist je dat ganzen uitstekende wakers zijn? Of dat ze heel veel tijd besteden aan de verzorging van hun veren? Lees hier nog meer leuke weetjes over deze gakkende watervogel.

1. Ochtendritueel

De gans wappert met zijn vleugels en beweegt zich op zijn eigen ritme. Hij doet dit niet alleen om de nieuwe dag te begroeten maar ook om zijn soortgenoten op zijn lichamelijke voordelen attent te maken.

5 weetjes over de gans

2. Een toom ganzen

Een gans voelt zich alleen op zijn gemak, wanneer hij zich in een groep bevindt. Hierdoor voelt hij zich veilig en gesterkt door elkaars aanwezigheid. Dan kunnen ze ook ontspannen genieten van de zon, het licht en de warmte. ‘s Winters vliegen de dieren ook in groepen naar warmere oorden om te overwinteren. Tijdens deze reis hebben ze ook veel aan elkaar. Ze vliegen namelijk in een v-formatie en wisselen elkaar af, zodat ze niet altijd voorop hoeven te vliegen.

toom ganzen

3. Lichaamsverzorging

De gans besteedt veel tijd aan de verzorging van hun veren. Een optimaal werkend verenkleed is de beste bescherming tegen de vorst. Wanneer de gans in een tuin wordt gehouden, is het van belang om ze voldoende vers water te geven. Met dit water kunnen ze hun veren mooi schoon houden.

ganzen

4. Startklaar

Een rondje vliegen of vrij in de tuin lopen, ganzen hebben ook in de winter veel beweging nodig. Dat houdt ze fit en gezond. Het voer, dat in de winter gerust meer korrels mag bevatten, zorgt voor de nodige energie. Het is dus ook belangrijk dat de dieren genoeg ruimte hebben, minstens zo’n twintig vierkante meter per gans.

gans met jongen

5. Goede bewakers

Er ontgaat niets aan hun aandacht: ganzen zijn uitstekende wakers. Als een vreemde het perceel nadert, slaan ze meteen luidkeels alarm. Heb je zelf ganzen in de tuin, dan zul je soms toch nog een beetje op je hoede moeten zijn. De dieren kunnen dus agressief uit hoek komen.

Lees ook eens wat interessante feitjes over de eend!