De hond is een van de meest voorkomende huisdieren in Nederland. Maar weet je eigenlijk vanaf wanneer hond en mens samen zijn gaan optrekken? En hoeveel hondenrassen er over de hele wereld zijn? Wij zochten het voor je uit:

1. Mens en hond worden vrienden
14.000 jaar geleden is vermoedelijk de eerste hond (Canis lupus familiaris) in het Verre Oosten ontstaan uit wolven. Deze eerste honden werden door mensen gedomesticeerd en weggehouden van hun wilde voorouders. Mens en hond trokken vanaf dat moment samen op.

hond en mens

2. Bewegen
3 tot 4 keer per dag moet je de hond uitlaten. Niet alleen omdat de hond zijn behoefte moet doen maar ook omdat de hond voldoende beweging nodig heeft.

3. Rassen
350 hondenrassen zijn er ongeveer op de hele wereld. Honden leven nog steeds nauw samen met mensen en diverse rassen hebben ook een speciale functie en worden bijvoorbeeld ingezet als hulphond, jachthond of blindengeleidehond.

hond

4. Hondenjaren
12 jaar wordt een labrador gemiddeld, terwijl een teckel de 16 jaar wel kan halen. Afhankelijk van het ras kunnen honden behoorlijk oud worden. Kleine hondjes worden vaak ouder dan grotere rassen.

Meer leuke weetjes over de hond vind je inĀ LandIdee augustus-september 2016.