Heb je wel eens goed naar een vogelnest gekeken? Alle vogels zijn er in het voorjaar druk mee en nagenoeg alle blijken ware architecten!

Zoveel vogels, zoveel nesten. Zo lijkt het wel, want iedere vogelsoort heeft zijn eigen gebruiken als het gaat om hofmakerij, het bouwen van een nest en de opvoeding. Sommige nesten zijn echt ware meesterwerken. Neem het nest van een ooievaar; ze keren jaar na jaar naar hetzelfde nest terug en herstellen het jaarlijks waar nodig. Zo’n nest kan dan ook enorm groot worden.

Een stuk kleiner, maar zeker zo ingenieus, is het nest van de buidelmees op de foto. Dagenlang is het mannetje in de weer met plukjes wol, zaden van populieren, spinnenwebben en haren om een kunstig mandje te vlechten. En dan maar hopen dat hij hiermee het vrouwtje van zijn dromen weet te lokken. Wil ze niet, dan begint hij gewoon aan een nieuw nest…

En zo zijn er nog heel veel vogels met alle hun eigen, vaak heel bijzondere technieken om hun jongen een veilig onderkomen te bieden. Je leest er alles over in de nieuwe LandIdee die vanaf morgen in de winkel ligt!