Met deze 12 tips maak je van je bestaande gazon heel gemakkelijk een vrolijke bloemenweide! Maart tot mei is de beste tijd voor de aanleg van een bloemenweide.
Een bloemenweide zaaien is een prachtige manier om je tuin te verrijken met kleur en leven. Ze zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook een thuis voor talloze planten- en diersoorten. Met deze tips kun je genieten van de prachtige regenboogkleuren in je eigen tuin.
Elke bloem heeft specifieke behoeften. Informeer jezelf over de pH-waarde van de grond, de vochtigheid en hoeveel zonlicht de plek krijgt. Zo zorg je dat je bloemenweide perfect kan bloeien.
De pH-waarde van de grond meet je met behulp van speciale indicatorstrookjes. Een licht zure tot neutrale grond (6,5-7) is ideaal. Bij een lagere waarde helpt een kalkgift. Voor zeer zure bodems (minder dan 5) kies je beter voor geschikt zaad.
Voor een droge, zonnige tuin kies je een mix met bloemen zoals margrieten en korenbloemen. Heb je een vochtige tuin? Kies dan mengsels met wilde bertram, engelwortel of gewone dotterbloem. Je vindt voor elke grondsoort en ligging een geschikt mengsel.
De bodem moet luchtig en doorlatend zijn. Weidebloemen gedijen het best op schrale grond. Meng wat zand of grind door de bodem om deze doorlatend te maken. Wil je een bloemenweide zaaien in een bestaand gazon? Verwijder dan eerst het gras en werk de bovenlaag goed los.
Bemesting is funest voor wilde bloemen. Zand of grind toevoegen aan de bovenlaag helpt om de voedingsstoffen te verminderen en de grond geschikter te maken voor je bloemenweide.
Koop bloemenzaad dat specifiek geschikt is voor een bloemenweide (bij verschillende tuincentra zijn er genoeg te koop). Mengsels met inheemse bloemen zoals klaproos en margriet trekken bijen en vlinders aan en zorgen voor een rijke biodiversiteit in je tuin.
Maak de grond kruimelig met een fijne hark voordat je begint met zaaien. Dit zorgt ervoor dat de zaadjes goed contact maken met de aarde.
Strooi per vierkante meter ongeveer 5 gram zaad breedwerpig uit. Hark de zaden lichtjes in de grond, maar zorg dat ze niet dieper dan 1 centimeter liggen.
Als je zelf een mengsel maakt, kies dan voor een combinatie van bloemen, kruiden en grassen die bij jouw tuin passen. Inheemse soorten werken vaak het beste.
Zorg dat de grond vochtig is tijdens het zaaien en houd deze ook daarna vochtig, vooral in de eerste weken. Een bloemenweide kan niet ontkiemen op een droge bodem.
Als er na acht tot tien weken ongewenste soorten opkomen, kun je de bloemenweide voorzichtig maaien. Dit helpt om je bloemenweide mooi en in balans te houden.
Loop tijdens de groei niet over de bloemenweide. In oktober maai je de bloemenweide volledig. Verzamel de zaadjes voordat je maait, zodat je deze het volgende seizoen opnieuw kunt gebruiken. Hiermee houd je je bloemenweide levendig en kostenbesparend! Met deze tips voor het voorzaaien geniet je volgend jaar weer van een prachtige bloemen in je tuin.
De weides zijn ook belangrijk voor ons, omdat ze bijvoorbeeld bodemerosie voorkomen, het drinkwater zuiveren of een positieve invloed op het klimaat hebben. Maar niet in de laatste plaats, zijn het plekken om helemaal tot rust te komen en de natuur op een bijzondere manier te beleven.
Hoe minder een weide wordt gemaaid, hoe meer verschillende soorten planten en dieren er te vinden zullen zijn. In een bloeiende, vruchtbare weide kunnen ongeveer 3500 verschillende diersoorten leven! Denk aan insecten, maar ook egels, konijnen, uilen, reeën en veel andere dieren profiteren van dit ecosysteem. De planten bieden hun bewoners nest- en broedplaatsen en voedsel, maar ook bescherming tegen natuurlijke vijanden en slecht weer. Daarom zaaide Deborah Post een Honey Highway langs de A4.
De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…
Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…
Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…
Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…
Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…
De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…
View Comments
Wij hebben vorig jaar een bloemenweide ingezaaid naast onze vijver. 2 velden van elk 4m op 15m. Wat een pracht was dat! Overal vlinder, bijen, hommels, libellen, zwaluwen, meesjes....zelfs reigers zaten in onze tuin. De kinderen hebben er regelmatig bloemen geplukt. Toen de bloemen in zaad waren, hebben we deze geoogst en op een andere plaats uitgezaaid. Zo zal de bloemenweide nog groter worden. Wij kijken al uit naar dit jaar. Hopelijk net zo'n succes als vorig jaar of misschien nog meer bloemen
Wauw wat heerlijk , het klinkt prachtig, zelf wik ik ook graag en een bloemenwei bij mijn nieuwe huis creëren