‘Ik houd mijn kat vrij van vlooien door hem te kammen.’ Oeps, dat klinkt niet best! Natuurlijk is het kammen goed, maar het houdt vlooien niet tegen. En vind je een vlo, dan is je hele huis al besmet! Tijd om echt in actie te komen. #geenvlooien 

Je huis onder de vieze vlooien 

Vlooien komen makkelijk via je kat het huis binnen. Die vlooien kunnen per dag wel 50 eitjes leggen. Voor je het weet, is hele huis besmet. Ga maar na waar je kat in het huis komt. Precies, overal! De vlooien en hun eitjes, poppen en larven dus ook. Op je bankstel, in je tapijt… en zelfs in je bed als je kat daar mag slapen. Bah!

Hoe lang duurt het voordat je van vlooien af bent?

Een vlo kan in totaal zo’n 2500 eieren leggen, die zich in ons klimaat in drie tot acht weken ontwikkelen tot volwassen vlo. Als je ze eenmaal in huis hebt, duurt het dus gemiddeld twee tot drie maanden voordat je huis en kat weer vrij zijn van deze parasieten.

In die tijd ontpoppen in je huis telkens nieuwe vlooien die op je kat springen. Je kat houdt dus twee tot drie maanden last van de besmetting van je huis. Want van elke nieuwe vlo krijgt je kat weer de kriebels. 

jeuk

Vlooien veroorzaken jeuk maar brengen ook lintworm en kattenkrabziekte over

Dat vlooienbeten jeuken, is bij de meeste mensen wel bekend. Maar daar blijft het soms niet bij. Je kat kan er ook allergisch voor zijn. Hij krabt zich dan tot bloedens toe van de jeuk.

Anderen lezen ook:  Dit wil je weten over de rode vos

Een ander akelig idee is dat vlooien ook lintworm over kunnen brengen. Als je kat (of je kind!) een vlo binnen krijgt, dan loopt hij/zij het risico om lintworm te krijgen. Vooral met kleine kinderen in huis is het belangrijk om dit te voorkomen. Ook verspreiden vlooien onder katten de bacterie die kattenkrabziekte kan veroorzaken.

Denk dus aan het welzijn van je huistijger én aan de gezondheid van je hele gezin: bescherm je kat preventief tegen vlooien. Met de langwerkende middelen die je bij je dierenarts haalt, is het tegenwoordig een makkie! 

Tips om vlooien van je kat en uit je huis te krijgen

Ontdek je een vlo of vlooienpoepje op je kat, handel dan snel om hem en het huis weer vrij van vlooien te krijgen:

-Behandel je kat minimaal drie maanden tegen vlooien. Vraag je dierenarts om advies.

-Heb je ook andere huisdieren? Behandel ze allemaal tegelijk tegen vlooien.

-Was op hoge temperatuur de kattenkussens en -kleedjes én al het overige woontextiel.

-Blijf regelmatig stofzuigen en leeg de stofzuigerzak na afloop bij het vuilnis buiten.

-Heeft één van jullie al last van rode bultjes en / of jeuk? Vraag je huisarts om advies!

-Blijf je kat preventief behandelen om een nieuwe besmetting te voorkomen.

jeuk

Gemak van langdurige bescherming tegen vlooien

Achteraf handelen als je eenmaal een vlo hebt ontdekt, is niet handig. Zeker omdat je bij de dierenarts één simpele behandeling kunt halen die je huisdier maandenlang preventief beschermt tegen vlooien . Hierdoor kun je onbezorgd genieten van je huistijger en behoren vlooien tot het verleden.

Anderen lezen ook:  Tuinhuisje aanschaffen: denk na over doel en kosten

Naar de dierenarts

Vraag je dierenarts om advies over de keuze voor een vlooienmiddel. De dierenarts is een expert en kan goed inschatten welk middel het best bij jouw huisdier en situatie past. Daarnaast ben je bij hem ook zeker van een middel dat uitgebreid is onderzocht op effectiviteit en veiligheid. Een extra pluspunt!

Vergeet de teken niet

Ook teken liften maar wat graag op een onbehandelde kat mee naar binnen. Je huistijger komt ze tegen in de tuinen, parken en velden waar hij op avontuur gaat. In huis kunnen teken op zoek gaan naar een nieuwe gastheer en dat ben je misschien wel zelf!

Langwerkende middelen die tegen vlooien én teken werken lossen dit probleem eenvoudig voor je op. Vraag je dierenarts om advies.

 

Vlooien zijn ook dol op honden

Heb jij (ook) een hond? Misschien vrees je bij hem vooral voor teken. Deels terecht, maar onderschat vlooien niet! Bij honden zorgen ook zij voor heel wat overlast. Bescherm je viervoeter – en daarmee ook je gezin – met één behandeling langdurig preventief. Vraag je dierenarts hierbij om advies.