Last van keelpijn? Probeer een of meerdere van deze verzachtende middeltjes!  

1. Keelpijn? Maak een stoombad van lavendel

Een stoombad van lavendel heeft een antibacteriële werking, waardoor het slijm in je keel kan oplossen. Overgiet daarvoor 1 tl lavendelbloemen met kokend water en gebruik dat als stoombad. Of gorgel met de lavendelthee.

2. Goudgele kweeperen tegen keelpijn

Kweeperen zijn heel gezond; bij keelpijn helpt gorgelen met siroop van deze vruchten heel goed. Was de kweeperen en kook de hele vruchten in wat water tot ze zacht zijn. Giet het water af en druk de kweeperen in een linnen doek boven een kom uit tot al het sap eruit is. Voeg ongeveer de dubbele hoeveelheid suiker toe en kook het mengsel in tot een siroop. Doe 1 tl siroop in een glas warm water en gorgel daarmee om keelpijn te verlichten.

3. Kamille remt ontstekingen

Kamille is een van de bekendste geneeskrachtige planten. De plant heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking en helpt daarom ook heel goed bij keelpijn. Maak van de gedroogde kamillebloemen een thee en gorgel daarmee of gebruik kamille als stoombad. Beide manieren zijn goed bij een geïrriteerde keel.

4. Keelpijn en zwarte bessen

Zwarte bessen bevatten, in vergelijking met veel andere bessen, uitzonderlijk veel vitamine c. Een dagelijks mengsel van 4 el vers bessensap, 1 el honing en 2 el citroensap verzacht de keel. Alternatief: pureer de bessen en eet ze met yoghurt en honing.

5. Vlierbessensap

Nog zo’n heerlijke keelverzachter: vlierbessensap. Vooral als je een goede handvol salieblaadjes in het sap meekookt, laat trekken en het sap dan zeeft. Drink meerdere keren per dag een glas en je bent je keelpijn snel vergeten.

Anderen lezen ook:  Kattenharen weghalen van meubels en kleding

6. Zacht voor de keel

Middeltjes met de fluweelzachte blaadjes van salie werken als zachte streling bij een pijnlijke keel. Een likeur met salie bijvoorbeeld. Meng daarvoor 200 g kandijsuiker met 2 handen vol verse salieblaadjes door 1 fles Doppelkorn (bijvoorbeeld Berentzen). Laat de likeur twee maanden trekken en neem bij keelpijn dagelijks 1 tl. Ook lekker en verlichtend: een kopje saliethee. Gorgel om de salie beter te laten werken.

7. Heel veel thee!

Bij keelpijn wil je het liefst de hele dag alleen maar warme thee drinken en dat is goed, want de warme vloeistof is een balsem voor de pijnlijke keel. Met de juiste kruiden kun je de werking van de thee nog verder versterken. Met verse tijm of gember bijvoorbeeld.

Ook gezond én goed bij keelpijn of verkoudheid: rozenbottelthee!

rozenbottelthee