Recepten

Aardappelbroodjes met uien en tuinkers

Van tuinkers worden alleen de kiemplantjes gegeten. Deze plantjes kunnen al één tot twee weken na het zaaien worden geoogst. En dat zaaien gaat heel gemakkelijk, gewoon op de vensterbank. Ideaal. Probeer deze heerlijke kiemgroente eens te verwerken in verrassende recepten, zoals soep. Of deze aardappelbroodjes met ui.

Ingrediënten

Voor circa 12 stuks

  • 250 g kruimig kokende aardappelen
  • 1 ui
  • 2 bakjes tuinkers
  • 2 el walnootolie
  • Zout
  • 1 blokje gist
  • ½ tl suiker
  • 280 g aardappelmeel

Bereiding aardappelbroodjes

Schil de aardappelen en kook ze in circa 30 minuten gaar.
Pel en snipper ondertussen de uien en knip de tuinkers met een schaar af.
Pureer de uien en de tuinkers met de olie, 2 tl zout en 80 ml lauwwarm kookvocht van de aardappelen.
Los de gist hierin op, voeg de suiker toe, stuif er wat aardappelmeel over en laat het ongeveer 15 minuten afgedekt rusten.

Giet de gare aardappelen af, laat ze in een zeef uitdampen en knijp ze door een pureeknijper.
Voeg het gist-uienmengsel toe en kneed er een glad deeg van dat net niet meer kleeft.
Voeg eventueel nog wat water of aardappelmeel toe.
Vorm een bal van het deeg en laat het afgedekt ongeveer 30 minuten rijzen.
Vorm vervolgens twaalf ronde broodjes van gelijke grootte uit het deeg en leg deze op een met aardappel meel bestoven bakblik.
Laat de broodjes afgedekt nog een keer 30 minuten rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor tot 200 graden met boven- en onderwarmte en bak de broodjes in circa 30 minuten goudbruin en gaar.

Voorbereidingstijd: 25 minuten
Wachttijd: 75 minuten
Bereidingstijd: 60 minuten

Tuinkers is enorm eenvoudig zelf te kweken. Zowel binnen op de vensterbank als buiten in bijvoorbeeld een klein moestuintje.

lisa

View Comments

  • 1 blokje gist - kunnen jullie even precies zeggen hoeveel dit is in gram? Ik woon in België en ga er dus niet vanuit dat de blokjes bakkersgist hetzelfde gewicht hebben.

Share
Published by
lisa

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

5 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago