Recepten

Aardappelbroodjes met uien en tuinkers

Van tuinkers worden alleen de kiemplantjes gegeten. Deze plantjes kunnen al één tot twee weken na het zaaien worden geoogst. En dat zaaien gaat heel gemakkelijk, gewoon op de vensterbank. Ideaal. Probeer deze heerlijke kiemgroente eens te verwerken in verrassende recepten, zoals soep. Of deze aardappelbroodjes met ui.

Ingrediënten

Voor circa 12 stuks

  • 250 g kruimig kokende aardappelen
  • 1 ui
  • 2 bakjes tuinkers
  • 2 el walnootolie
  • Zout
  • 1 blokje gist
  • ½ tl suiker
  • 280 g aardappelmeel

Bereiding aardappelbroodjes

Schil de aardappelen en kook ze in circa 30 minuten gaar.
Pel en snipper ondertussen de uien en knip de tuinkers met een schaar af.
Pureer de uien en de tuinkers met de olie, 2 tl zout en 80 ml lauwwarm kookvocht van de aardappelen.
Los de gist hierin op, voeg de suiker toe, stuif er wat aardappelmeel over en laat het ongeveer 15 minuten afgedekt rusten.

Giet de gare aardappelen af, laat ze in een zeef uitdampen en knijp ze door een pureeknijper.
Voeg het gist-uienmengsel toe en kneed er een glad deeg van dat net niet meer kleeft.
Voeg eventueel nog wat water of aardappelmeel toe.
Vorm een bal van het deeg en laat het afgedekt ongeveer 30 minuten rijzen.
Vorm vervolgens twaalf ronde broodjes van gelijke grootte uit het deeg en leg deze op een met aardappel meel bestoven bakblik.
Laat de broodjes afgedekt nog een keer 30 minuten rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor tot 200 graden met boven- en onderwarmte en bak de broodjes in circa 30 minuten goudbruin en gaar.

Voorbereidingstijd: 25 minuten
Wachttijd: 75 minuten
Bereidingstijd: 60 minuten

Tuinkers is enorm eenvoudig zelf te kweken. Zowel binnen op de vensterbank als buiten in bijvoorbeeld een klein moestuintje.

lisa

View Comments

  • 1 blokje gist - kunnen jullie even precies zeggen hoeveel dit is in gram? Ik woon in België en ga er dus niet vanuit dat de blokjes bakkersgist hetzelfde gewicht hebben.

Share
Published by
lisa

Recent Posts

Landelijk interieur: hier kun je aan denken

Landelijk wonen kent zijn charmes. Denk aan de rust, ruimte en natuur wat veel mensen…

1 maand ago

Grutto: Sierlijke steltloper

De grutto is een beschermde inheemse vogel die helaas snel verdwijnt. Deze vogel is niet…

1 maand ago

Verwen haar extra goed met Moederdag

Zondag 11 mei is het Moederdag! Heb jij al bedacht wat je haar gaat geven?…

1 maand ago

Beleef de natuur in mei

In mei legt iedere vogel een ei, zo luidt het gezegde. De meeste trekvogels zijn…

1 maand ago

De tuin in mei: 5 planten die nu bloeien

Vogels zijn druk in de weer, bloemen openen hun knoppen en de eerste, echt warme…

2 maanden ago

Zelf ijsjes maken

IJsjes eten is altijd een feest! Vooral als het buiten lekker warm is. Zelf ijsjes…

2 maanden ago