In de herfst zie je ze opeens overal tevoorschijn komen, in de ochtend zijn de webben vaak goed zichtbaar door de dauwdruppeltjes: prachtig! Maar al die spinnen leven niet alleen in je tuin, ook in je huis leven er ongeveer 1000 exemplaren van de spin … durf je nog verder te lezen?
Een spin heeft 8 poten. Dit onderscheidt hem meteen van de insecten, die namelijk maar 6 poten hebben. Bovendien bestaat het lichaam van een spin uit twee delen en het lichaam van een insect uit drie of soms nog meer delen.
De meeste spinnen hebben 6 speciale klieren, waarmee ze de verschillende draden maken. Om te voorkomen dat de spin in zijn eigen net blijft vastplakken, bestaat het frame uit draden die niet kleverig zijn, zodat de spin over deze draden kan lopen. Alleen de ‘spaken’ van het net zijn kleverig.
Een spin kan per dag ongeveer 15 procent van zijn eigen lichaamsgewicht eten. Zonder deze dieren zouden we na een jaar in een dikke laag insecten wegzakken. Daarom zijn spinnen voor het ecosysteem noodzakelijk.
Een spin heeft ongeveer 1 uur de tijd nodig om een net te maken. Spinnen maken meestal iedere ochtend een nieuw net en herstellen gedurende de dag de beschadigde plekken.
5. Er zijn wereldwijd zo’n 40.000 tot 50.000 verschillende spinnensoorten bekend. Enkele soorten jagen bewust op een prooi of loeren tussen bloemblaadjes op een slachtoffer.
Een tarantula kan maar liefst 20 jaar oud worden. En dat is een hele leeftijd, want de meeste spinnen worden gemiddeld één tot soms vijf jaar oud. Ook zijn er spinnen die maar enkele maanden leven.
Er leven ongeveer 1000 spinnen in één huis. Niet schrikken, want gelukkig zie je ze bijna niet en bovendien doen ze niets. In onze contreien zijn geen giftige spinnen.
Spinnen leggen zo’n 100 tot 200 eitjes per keer. Dit doen ze op hun web, waar ze vervolgens een bol van maken. Zo’n eicocon is makkelijk te herkennen als een pluizenbolletje.
Benieuwd waar nu de angst voor spinnen vandaan komt? Lees het hier!
De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…
Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…
Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…
Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…
Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…
De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…
View Comments
Mooi informatief verhaal, helaas is er een foutje in geslopen. Juist de spaken van het wielweb zijn niet kleverig. Hier kan de spin zelf over lopen. En het midden van de spiraaldraden zijn kleverig.
niet waar
leuk ik doe werkstuk over spinnen
Het midden van het spinnenweb is kleverig en de uiteinden niet