Eropuit

Natuurfoto’s maken: tien tips van een fotograaf

Ben jij dol op het maken van natuurfoto’s? De natuur zit vol adembenemende momenten, van een mistige zonsopgang tot een kleurrijke vlinder op een bloem. Maar hoe leg je deze magie vast op beeld? Amateurfotograaf Jan Castricum vertelt hoe je zelf mooie natuurfoto’s kunt maken met je camera.

Of je nu net begint met fotograferen of je vaardigheden wilt verbeteren, met de juiste technieken kun je jouw natuurfoto’s naar een hoger niveau tillen. De sleutel tot prachtige natuurfoto’s? Naar buiten gaan en de schoonheid van je omgeving ontdekken!

1. Ken je eigen omgeving

Door je omgeving goed te kennen, weet je precies waar je naartoe kunt bij bijzondere weersomstandigheden. Denk aan een besneeuwd landschap, rijp op de velden, een storm die indrukwekkende wolkenformaties creëert, of de warme kleuren van een zonsopkomst of -ondergang. Hoe beter je jouw omgeving verkent, hoe makkelijker het wordt om de perfecte fotolocatie te vinden op het juiste moment.

2. Bekijk andermans werk

Bekijk de foto’s van jouw favoriete fotografen en vraag je af wat je daar het meest in aanspreekt. Probeer een beeld te krijgen van hoe die natuurfoto’s zijn gemaakt en probeer dat na te streven.

3. Vroeg op pad voor sfeervolle natuurfoto’s

Voor sfeervolle natuurfoto’s is het belangrijk om vroeg op pad te gaan. De uren rond zonsopgang en zonsondergang, ook wel het gouden uur genoemd, zorgen voor het mooiste licht en de meest indrukwekkende kleuren. De zachte, warme gloed en lange schaduwen geven je foto’s extra diepte en sfeer. De natuur is tijdens de vroege uurtjes vaak rustiger, waardoor je meer kans hebt om dieren in hun natuurlijke omgeving vast te leggen.

4. Fotograferen met bewolking

Fotograferen in de felle zon geeft vaak harde schaduwen, bewolkter weer geeft mooiere, rustigere opnames. Daarnaast hoef je minder te spelen met de instellingen wanneer het natuurlijke licht stabiel is.

5. De achtergrond telt mee

Let tijdens het fotograferen niet alleen op je onderwerp, maar ook wat er zich op de achtergrond afspeelt. Dit is minstens zo belangrijk als het onderwerp zelf. Door meer te diafragmeren (een hoger diafragmagetal  kiezen), wordt de achtergrond scherper. Juist dát kan storend zijn.

6. Diafragmaknop gebruiken voor natuurfoto’s

Een spiegelreflexcamera heeft een zogenaamde diafragmaknop. Als je die indrukt, zie je hoe het beeld eruit gaat zien als je meer of minder diafragmeert.

7. Je hoeft niet ver weg

Foto’s maken van vogels kan prima in eigen tuin. Als je een voerplek aanlegt en regelmatig blijft voeren, komen de verschillende tuinvogels zoals koolmeesjes of het roodborstje vanzelf!

8. Op de grond liggen

Als je liggend, dus vlak boven de grond, fotografeert, krijg je een hele rustige voor- en achtergrond. Het onderwerp komt daardoor mooi tot zijn recht.

9. Pas aan op je onderwerp

Maak vogelfoto’s bij voorkeur met een snelle sluitertijd. Hierdoor ‘bevries’ je de bewegingen van de vogel en heb je minder kans op bewegingsonscherpte. Houd ook rekening met de ISO, deze wil je liever niet te hoog zetten om korrelige foto’s te vermijden.

10. Fotograferen bij mist

Fotografeer voor sfeervolle foto’s bij mist met een laag diafragmagetal. Anders raak je de mistsfeer kwijt. Blijf wel letten op je camera; als deze te nat wordt van de mist, is het beter om beschermende maatregelen te nemen tegen de mist.

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

6 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago