Zweedse gehaktballetjes voor 4 personen
Zweedse gehakballetjes (Köttbullar) zijn eenvoudig zelf te maken. In plaats van het oudbakken broodje kun je ook twee sneetjes witbrood nemen dat je even in melk weekt.
Ingrediënten 1 oudbakken broodje, 5-6 el melk, ½ handvol peterselie, 1 ui, 1 knoflookteentje, 1 laurierblad, 4-5 el plantaardige olie, 500 g gemengd gehakt, 1 eidooier, 1 snufje piment, 1 snufje gemberpoeder, zout, peper (uit de molen).
Bereiding Week het broodje in de melk. Was de peterselie, schud droog en hak de blaadjes fijn. Pel de ui en het knoflookteentje, hak beide fijn en fruit ze met het laurierblad in 1 el hete olie glazig. Verwijder het laurierblad en vermeng de ui en knoflook met het goed uitgedrukte broodje, het gehakt, de eidooier, peterselie, piment, gemberpoeder, zout en peper tot een goed vormbare massa.
Vorm met natte handen kleine balletjes en bak deze langzaam – in circa 10 minuten – in 3-4 el hete olie rondom goudbruin.
* Bereidingstijd: 15 minuten * Kooktijd: 10 minuten
Lekker met aardappelpuree en spruitjes of gestoomde broccoli. Of met rijst en een compote van cranberry’s. De gehaktballetjes zijn ook zeer geschikt als borrelhapje.
De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…
Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…
Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…
Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…
Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…
De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…