Zweedse gehaktballetjes voor 4 personen
Zweedse gehakballetjes (Köttbullar) zijn eenvoudig zelf te maken. In plaats van het oudbakken broodje kun je ook twee sneetjes witbrood nemen dat je even in melk weekt.
Ingrediënten 1 oudbakken broodje, 5-6 el melk, ½ handvol peterselie, 1 ui, 1 knoflookteentje, 1 laurierblad, 4-5 el plantaardige olie, 500 g gemengd gehakt, 1 eidooier, 1 snufje piment, 1 snufje gemberpoeder, zout, peper (uit de molen).
Bereiding Week het broodje in de melk. Was de peterselie, schud droog en hak de blaadjes fijn. Pel de ui en het knoflookteentje, hak beide fijn en fruit ze met het laurierblad in 1 el hete olie glazig. Verwijder het laurierblad en vermeng de ui en knoflook met het goed uitgedrukte broodje, het gehakt, de eidooier, peterselie, piment, gemberpoeder, zout en peper tot een goed vormbare massa.
Vorm met natte handen kleine balletjes en bak deze langzaam – in circa 10 minuten – in 3-4 el hete olie rondom goudbruin.
* Bereidingstijd: 15 minuten * Kooktijd: 10 minuten
Lekker met aardappelpuree en spruitjes of gestoomde broccoli. Of met rijst en een compote van cranberry’s. De gehaktballetjes zijn ook zeer geschikt als borrelhapje.
Landelijk wonen kent zijn charmes. Denk aan de rust, ruimte en natuur wat veel mensen…
De grutto is een beschermde inheemse vogel die helaas snel verdwijnt. Deze vogel is niet…
Zondag 11 mei is het Moederdag! Heb jij al bedacht wat je haar gaat geven?…
In mei legt iedere vogel een ei, zo luidt het gezegde. De meeste trekvogels zijn…
Vogels zijn druk in de weer, bloemen openen hun knoppen en de eerste, echt warme…
IJsjes eten is altijd een feest! Vooral als het buiten lekker warm is. Zelf ijsjes…