Zelfgemaakte pruimenjam

Wie een pruimenboom heeft staan, kan in de nazomer zelf plukken! Maar je vindt pruimen natuurlijk ook in overvloed op de markt. Lekker om zo te eten, maar ook heerlijk om pruimenjam van te maken. Zo kun je ook de komende winter nog genieten van een boterhammetje met zomerjam!

Pruimen kennen een enorme verscheidenheid aan vormen en kleuren, maten en smaken. En… evenveel namen, wat tot de nodige verwarring kan leiden. Voor jam zijn ‘gewone’ pruimen prima. Je kunt ook kwetsen gebruiken: langwerpige paarse pruimen, met vaak een wittig waslaagje op de schil. Ze zijn iets meer friszuur en de pitten laten heel gemakkelijk los, wat handig is bij het schoonmaken.

Zelfgemaakte pruimenjam of kwetsenjam

Voor 6 jampotjes van ongeveer 300 ml

Ingrediënten

  • 1 kg rijpe pruimen of kwetsen
  • geleisuiker (verhouding 1:1)
  • sap van een citroen

Voorbereiding

Ontpit de pruimen of kwetsen en snijd ze in de lengte in vieren. Voeg vervolgens het citroensap en de geleisuiker toe, meng alles goed en laat minstens 1 uur trekken. Maak ondertussen de jampotjes en deksels goed schoon, spoel ze na met heet water en laat ze op hun kop uitlekken op een schone theedoek.

Jam koken

Breng het mengsel van pruimen met suiker en citroen al roerend langzaam aan de kook; laat het 4 minuten op een hoog vuur koken. Controleer of de jam stevig genoeg is door een lepeltje jam op een bord te druppelen. Zo koelt hij meteen af en kun je zien of hij dik genoeg is (is de jam te dun, laat hem dan nog iets langer koken).
Vul de glazen potjes tot de rand met de hete massa. Sluit de potten goed af en zet ze 10 minuten ondersteboven. Draai ze daarna om en laat ze afkoelen. Plak er een mooi etiketje op, waarop je de inhoud en de datum zet.

Probeer ook eens dit heerlijke recept voor kwetsentaart. Heb jij hier een fruitboom in jouw tuin staan?Lees hier over de mooiste soorten.

admin

View Comments

Share
Published by
admin
Tags: fruitjam

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

5 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago