Zien deze chocoladebrokken er niet heerlijk uit? Je maakt ze eenvoudig zelf. Decoreer de chocolade met jouw lievelingsfruit en noten. Leuk voor jezelf, maar ook om iemand cadeau te geven!
400 g witte chocolade, of een andere smaak als je niet van witte chocolade houdt
circa 60 g amandelen, 60 g pistachenoten, 60 g cranberry’s en eventueel andere noten en gedroogd fruit wat je lekker vindt.
Vierkante bakvorm van circa 20 cm of bakplaat
Wanneer je een grotere vorm of de chocolade op een bakplaat stort, worden de chocoladebrokken iets dunner.
Bakpapier
Pan
Evt marmeren plaat en paletmes (voor het temperen van de chocolade)
Bekleed een de bakvorm met bakpapier.
Smelt de chocolade au bain-marie.
Breng de chocolade op temperatuur, doe dit met behulp van een marmeren plaat of een pan. (zie uitleg hieronder)
Giet de getempereerde chocolade in de bakvorm.
Tik een paar keer met de vorm op het werkblad zodat de chocolade zich mooi gelijkmatig verdeeld.
Rooster eventueel de amandelen en noten.
Bestrooi de chocolade met (geroosterde) amandelen, cranberry’s, pistache noten en andere lekkere noten en gedroogd fruit.
Zet de bakvorm in de koelkast totdat de chocolade is gestold.
Chocolade temperen betekent het op temperatuur brengen van chocolade. Hierdoor krijg je mooi glanzende chocolade die na het uitharden ‘knakt’ bij het breken.
Je kunt dit doen op de klassieke manier met een marmeren plaat, maar als je dat niet hebt kan het ook met een pan.
Stort 2/3 van de chocolade op de marmeren plaat of in een (koude) pan. Beweeg de chocolade heen en weer met een paletmes zodat de chocolade afkoelt. Houd met een thermometer de temperatuur in de gaten. Witte chocolade moet afkoelen tot 29 graden Celsius. Melkchocolade tot 30 graden Celsius en pure chocolade tot 31 graden Celsius. Doe de afgekoelde chocolade terug in de kom bij de nog warme chocolade en roer goed door. De chocolade is nu klaar voor gebruik!
Bewaar de chocolade brokken op kamertemperatuur
Dit recept is gebaseerd op het recept van Rutger Bakt, meer recepten van Rutger vind je in de kerstspecial 2018. Hij presenteert daarin zijn nieuwste boek De Koekjesbijbel.
Vorig jaar maakte wij ook zelf een chocoladeletter. Het recept hiervan vindt je in de kerstspecial 2017.
Houd jij van het buitenleven met zijn frisse groen, bloemen en planten, en wil je…
Carports zijn in 2025 niet meer weg te denken uit vele Nederlandse tuinen. Houten carports…
Een strak gazon staat of valt met het juiste gereedschap. Toch raakt iedereen vroeg of…
Van donderdag 21 tot en met zondag 24 augustus is landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd…
In juli en augustus bruist de natuur van het leven. Bloemen staan volop in bloei,…
Prijzen voor woonverzekeringen lopen flink uiteen, maar een lage premie hoeft niet te betekenen dat…