Zien deze chocoladebrokken er niet heerlijk uit? Je maakt ze eenvoudig zelf. Decoreer de chocolade met jouw lievelingsfruit en noten. Leuk voor jezelf, maar ook om iemand cadeau te geven!
400 g witte chocolade, of een andere smaak als je niet van witte chocolade houdt
circa 60 g amandelen, 60 g pistachenoten, 60 g cranberry’s en eventueel andere noten en gedroogd fruit wat je lekker vindt.
Vierkante bakvorm van circa 20 cm of bakplaat
Wanneer je een grotere vorm of de chocolade op een bakplaat stort, worden de chocoladebrokken iets dunner.
Bakpapier
Pan
Evt marmeren plaat en paletmes (voor het temperen van de chocolade)
Bekleed een de bakvorm met bakpapier.
Smelt de chocolade au bain-marie.
Breng de chocolade op temperatuur, doe dit met behulp van een marmeren plaat of een pan. (zie uitleg hieronder)
Giet de getempereerde chocolade in de bakvorm.
Tik een paar keer met de vorm op het werkblad zodat de chocolade zich mooi gelijkmatig verdeeld.
Rooster eventueel de amandelen en noten.
Bestrooi de chocolade met (geroosterde) amandelen, cranberry’s, pistache noten en andere lekkere noten en gedroogd fruit.
Zet de bakvorm in de koelkast totdat de chocolade is gestold.
Chocolade temperen betekent het op temperatuur brengen van chocolade. Hierdoor krijg je mooi glanzende chocolade die na het uitharden ‘knakt’ bij het breken.
Je kunt dit doen op de klassieke manier met een marmeren plaat, maar als je dat niet hebt kan het ook met een pan.
Stort 2/3 van de chocolade op de marmeren plaat of in een (koude) pan. Beweeg de chocolade heen en weer met een paletmes zodat de chocolade afkoelt. Houd met een thermometer de temperatuur in de gaten. Witte chocolade moet afkoelen tot 29 graden Celsius. Melkchocolade tot 30 graden Celsius en pure chocolade tot 31 graden Celsius. Doe de afgekoelde chocolade terug in de kom bij de nog warme chocolade en roer goed door. De chocolade is nu klaar voor gebruik!
Bewaar de chocolade brokken op kamertemperatuur
Dit recept is gebaseerd op het recept van Rutger Bakt, meer recepten van Rutger vind je in de kerstspecial 2018. Hij presenteert daarin zijn nieuwste boek De Koekjesbijbel.
Vorig jaar maakte wij ook zelf een chocoladeletter. Het recept hiervan vindt je in de kerstspecial 2017.
De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…
Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…
Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…
Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…
Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…
De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…