In het kader van duurzaamheid is op 5 februari 2021 weer warmetruiendag. De dag waarop we in Nederland met z’n allen een warmte trui aantrekken en de verwarming een graad lager zetten om zo energie te besparen.

Waarom warmetruiendag?

De uitstoot van CO2 moet snel omlaag en minder stoken is daarbij cruciaal: 36% van de Nederlandse CO2-uitstoot komt door het koelen en verwarmen van gebouwen. Het politieke debat over uitstootreductie gaat vooral over cijfers en financiering. Maar Warmetruiendag draait om de belangrijkste factor voor succes: mensen en hun gewoontes. “De warme trui werkt meteen”, zegt Petra Lettink van Klimaatverbond Nederland, initiatiefnemer van deze dag. “Het is de klimaatactie die iedereen zó uit de kast kan trekken.”

2 februari: Warmetruiendag!

Meedoen?

Op 5 februari gaat in Nederland massaal de verwarming lager en gaan Nederlanders in mooie en lelijke warme truien samen het klimaatprobleem te lijf. Elke graad lager bespaart 6 procent energie en 6 procent CO2. “Via hun thermostaat kunnen mensen met deze actie ontzettend veel bereiken”, stelt Marieke van den Hoek van groene energieleverancier Greenchoice. “Als de verwarming overal één graad lager gaat, kan Nederland op één dag 3,3 miljoen m3 gas uitsparen.” De warme trui is maar een van de actiemogelijkheden, ook mensen met ideeën voor andere energiebesparingen mogen zich aanmelden op: www.warmetruiendag.nl

Nog meer energie besparen?

Wil je jezelf nog meer inspannen voor een beter klimaat? Let dan niet alleen op warmetruiendag op je energieverbruik, maar het gehele jaar door. Op Groenerwonen.com lees je diverse tips hoe jij met een aantal simpele stappen energie kan besparen.

Anderen lezen ook:  Wandelen in Westerwolde