Duurzaam Wonen

Zuinig en zorgzaam omgaan met water

Drinkwater is een mooi en waardevol product. Maar ook iets waar we zorgvuldig mee om kunnen én moeten gaan. Zowel in en om het huis kun je flink besparen op drinkwater. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van het gratis, en vaak in overvloed beschikbare, regenwater. Zo kun je water besparen:

Waarom water besparen?

Waarom is water besparen zo belangrijk? Deze vraag leggen we neer bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waar men dagelijks bezig is met het water in ons land. Het Ministerie geeft aan dat het heel belangrijk is om zorgvuldig met water om te gaan. “Als gevolg van klimaatverandering krijgen we te maken met extremer weer: hevigere buien, langere periodes van droogte en hitte. De Rijksoverheid, provincies, gemeenten en waterschappen houden hier rekening mee bij het maken van hun beleid en plannen, bijvoorbeeld bij het onderhoud en vernieuwen van dijken, zodat Nederland beter bestand wordt tegen klimaatverandering. Maar daarmee komen we er niet, want in stedelijk gebied is ongeveer 60 procent van het grondoppervlak privéterrein. Het helpt dus als mensen hier zelf wat doen, zoals het klimaatbestendig inrichten van hun tuin. Bijvoorbeeld door zo veel mogelijk tegels eruit te halen, zodat water sneller wordt afgevoerd als het hard regent, en water beter wordt vasthouden in doge periodes. Vandaar de campagne: ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’.”

Subsidies

Om de Nederlandse burger te stimuleren om hun leefomgeving klimaatbestendig te maken, bieden gemeenten, provincies en waterschappen verschillende subsidies aan. Zo kun je subsidie krijgen voor het verwijderen van tegels uit je tuin of voor een groen dak. De subsidiewijzer van Milieu Centraal laat zien welke mogelijkheden er voor jou zijn. Daarnaast is er bij eerder genoemde campagne ook een heus NK georganiseerd, namelijk het NK Tegelwippen. Tijdens dit kampioenschap dagen gemeenten elkaar uit om zo veel mogelijk tegels te verruilen voor groen. Op deze en andere manieren probeert de overheid een groener en bewuster leefklimaat te stimuleren.

Water besparen: Tips van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

  • In een groene tuin werkt de bodem als een spons, die water opneemt bij regen en water levert in tijden van droogte.
  • Koppel je regenpijp af en plaats een regenton. Zo leg je je eigen reservoir aan om planten in de tuin water te geven als het droog is.
  • Tegels eruit, planten er in: hoe meer groen in de tuin, hoe beter het water kan wegzakken in de bodem
  • Een vijver zorgt voor opslag van regenwater, gebruik een vijver als overloop voor de regenton. Ook met een groen dak vang je regenwater op.

Dit artikel is eerder verschenen in Groener Wonen 02 2021.

Redactie

View Comments

  • Als wij gaan douchen staat er een emmer klaar om het koude water op te vangen. Die is bijna vol voordat het water warm is. Dat water gebruiken we in onze tuin. A een A
    afwasje... Water gaat in de emmer, zeepsop is goed tegen luis en ander ongedierte in de tuin, mits het natuurlike zeep is. Wij wonen in Canada in het bos en we hebben geen leidingwater Het komt uit de grond, 100 meter diep opgepompt, het lekkerste water dat je ooit hebt geproefd. We testen het 2x per jaar, het is helemaal schoon. Daar moet je zuinig mee omgaan. We hebben 8 regentonnen die zijn nu gelukkig weer vol. Ons water van de wasmachine gaat naar de bomen in het bos, dat hebben we om laten leiden. Moet je wel speciale wasmiddelen hebben. Zuinig met water moeten we allemaal zijn. Met een goede wil wordt het vanzelf een gewoonte en dan is er voor onze nakomelingen ook nog wat over.

Share
Published by
Redactie

Recent Posts

Beleef de natuur in mei

In mei legt iedere vogel een ei, zo luidt het gezegde. De meeste trekvogels zijn…

13 uur ago

Kleurrijke patronen

Elke tegel is uniek door zijn eigen dessin. Samen vormen ze een levendig patroon, dat…

6 dagen ago

Een inloopdouche: dit zijn de dingen waar je aan moet denken!

Wil jij je badkamer net dat beetje extra’s geven? Een inloopdouche is een fantastisch idee!…

2 weken ago

De veelzijdigheid van houten schuren

Houten schuren zoals ook de houten schuren van gelderschehoutbouw.nl zijn niet alleen functionele opslagruimten; ze…

2 weken ago

Stinsenplanten: Alles wat je wil weten

Op landgoederen zijn vaak uitbundige voorjaarsbloeiers te vinden. Niet al deze bloemen zijn inheems aan…

2 weken ago

Op tuinenreis naar Ostfriesland en Oost-Groningen van 13 t/m 17 september

Van 13 t/m 17 september gaan we met een comfortabele bus richting Ostfriesland en Oost-Groningen.…

3 weken ago