Duurzaam Wonen

Energie besparen met je cv-ketel

Een cv-ketel werkt op gas, waardoor fossiele brandstoffen worden gebruikt. Alternatieven als een warmtepomp of infraroodpanelen besparen een hoop CO2-uitstoot, maar vragen wel om aanpassingen in je woning. Het is niet voor iedereen haalbaar om over te stappen naar een van deze technieken. Om toch je steentje bij te kunnen dragen aan een beter klimaat én geld te besparen, geven we je graag tips hoe je energie kan besparen met je cv-ketel.

1. Test je cv-ketel al in de zomer

Tijdens warme zomermaanden denk je waarschijnlijk niet aan je verwarming. Toch is het juist goed om in de zomer je cv-ketel voor te bereiden op de winter. In het najaar wil je natuurlijk graag dat hij meteen goed werkt. Test je cv-ketel en laat regelmatig onderhoud plegen. Een cv-ketel die goed onderhouden is, bespaart immers ook energie.

Extra tip: Maak de radiator ook stofvrij met een vochtige doek. Dan verspreidt er minder snel een stoffige, vieze lucht door de kamer wanneer de radiator weer gaat verwarmen.

Tip 2: Ietsje omlaag

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: Door je thermostaat slechts één graad lager te zetten, kun je al maar liefst 7 procent gas besparen met je cv-ketel.

Vergeet ook niet de thermostaat bij mooiere dagen weer omlaag te zetten. In het vroege voorjaar of de nazomer zetten we vaak de ramen wijd open om frisse lucht in onze woning te krijgen. Dat is natuurlijk erg gezond, maar het koelt daardoor wel sneller af. Wanneer je de thermostaat nog hebt ingesteld op 20 graden, kan het zijn dat je cv-ketel bijspringt. Vergeet daarom niet om ‘m lager te zetten.

Tip 3: Besparen met je cv-ketel op de eco-stand

Velen weten inmiddels dat een wasmachine of vaatwasser een eco-stand heeft, maar wist je dat ook de cv-ketel een eco-stand kent? Vaak staat een cv-ketel ingesteld op een comfortstand, wat ervoor zorgt dat de ketel continu een voorraad water warm houdt. Dat zorgt ervoor dat je direct warm hebt als je de kraan opendraait. Met de eco-stand duurt het langer voordat je warm water krijgt, maar kun je wel een hoop gas besparen met je cv-ketel.

Tip 4: Laat de thermostaat mee veranderen

Kijk ook eens kritisch naar het weekprogramma van je thermostaat. Past dit nog bij je behoeften? Werk je in een periode veel thuis of juist buitenshuis? Pas je instellingen hierop aan. Met een slimme thermostaat kun je eenvoudig tijden instellen waarop je thermostaat wel of niet verwarmt en kan je zelf automatisch de verwarming uitschakelen wanneer je niet thuis bent.

Tip 5: Grotere radiatoren

Zijn de radiatoren in je woning aan vervanging toe? Kies dan voor een groter model. Grotere radiatoren kunnen je woning verwarmen op een lagere temperatuur. Daardoor kun je flink wat energie besparen met je cv-ketel. Qua comfort lever je bovendien niks in, omdat het rendement van je ketel toeneemt doordat deze op een lagere temperatuur kan werken.

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Feenstra

Redactie

Share
Published by
Redactie

Recent Posts

Nieuw: Groen Geluksboekje

De natuur of je tuin is een belangrijk instrument op weg naar rust, ontspanning en…

3 dagen ago

Tuinhommels: 5 weetjes

Er fladdert, zweeft en zoemt heel wat door de tuin vanaf het vroege voorjaar tot…

4 dagen ago

Beleef de natuur in mei

In mei legt iedere vogel een ei, zo luidt het gezegde. De meeste trekvogels zijn…

4 dagen ago

Kleurrijke patronen

Elke tegel is uniek door zijn eigen dessin. Samen vormen ze een levendig patroon, dat…

1 week ago

Een inloopdouche: dit zijn de dingen waar je aan moet denken!

Wil jij je badkamer net dat beetje extra’s geven? Een inloopdouche is een fantastisch idee!…

2 weken ago

De veelzijdigheid van houten schuren

Houten schuren zoals ook de houten schuren van gelderschehoutbouw.nl zijn niet alleen functionele opslagruimten; ze…

3 weken ago