Energie besparen helpt je om aan het eind van de maand nog wat geld over te houden én is goed voor het milieu. Misschien doe je al automatisch alle lampen uit als je een kamer verlaat en laat je de koelkast niet open staan. Je kan nog meer doen om energie te besparen. Wat dan? We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.

Let op het energielabel

Ga je nieuwe elektronica kopen? Let dan op het energielabel. Hoe eerder de letter voorkomt in het alfabet, hoe zuiniger het apparaat is. Omdat de ontwikkelingen na label A nog verder zijn gegaan, is op dit moment energielabel A+++ het meest zuinig. Wil je energie besparen? Kies dan het liefst een apparaat met label A+++ of op z’n minst A.

Tweede koelkast

Heb je een tweede koelkast of vriezer om extra voorraad in te bewaren? Heel handig natuurlijk, maar let je ook op de plek waar je het apparaat neerzet? Veel mensen kiezen vanwege gebrek aan ruimte voor de schuur, maar dat is niet ideaal. Op warme dagen moet een koelkast in de schuur namelijk veel meer moeite doen om de juiste temperatuur te houden. Hij verbruikt dan ook meer energie. Je kan dus energie besparen door je tweede koelkast of vriezer in huis te plaatsen.

Energie besparen in huis verlichting

Vervang je lampen

Heb je nog gloeilampen of halogeenlampen in huis? Vervang deze dan door ledlampen. Een ledlamp is 7 keer zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 75% minder stroom dan halogeenlampen. De prijs ligt wel wat  hoger, maar uiteindelijk zullen ze je wel energie besparen. Ook gaan ledlampen langer mee.

Anderen lezen ook:  Milieuvriendelijk kamperen

Lees ook: Bespaartips energie: Zo kun je op verlichting besparen!

Energie besparen in de tuin

Door een duurzame tuin aan te leggen kun je ook energie besparen. Staat je muur bijvoorbeeld op het zuidwesten? Dan kan een heg ervoor zorgen dat de muur minder snel afkoelt. In Nederland waait de wind meestal uit het zuidwesten, waardoor je muur dus veel wind vangt. Een heg kan je helpen om de warmte in de winter binnenshuis te houden. Dat scheelt je in stookkosten.

Daarnaast bestaat een duurzame tuin voor het grootste deel uit beplanting en maar voor een klein deel uit verharding. Dat heeft als voordeel dat de warmte in je tuin minder lang blijft hangen. In de zomer is het daardoor lekker koel op je terras.

Lees ook: Houd hoofd en huis koel.

Energie besparen in de tuin

Tuinverlichting

Nog iets waarmee je energie besparen kan in de tuin is verlichting. Ga voor tuinverlichting met zonnecellen, zodat je gebruik kan maken van de zon. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten verlichting voor in je tuin. Denk aan vrolijke lichtsnoertjes of aan spotjes die je eenvoudig in de grond kunt prikken.

Groener Wonen nieuwsbrief