Met Raket & Distels verkoopt bloemiste Marjolijn Fliek haar eigen oogst. Lokaal geteelde boeketten uit Rotterdam. Niet alleen om klanten blij te maken met een vaas vol moois, maar ook om te laten zien dat de milieu-impact van zo’n bos best een stukje lager kan. Ze geeft ons vijf tips voor een bewuster boeket:

Weet wat er bloeit

Wanneer je om seizoensbloemen vraagt zullen veel bloemisten antwoorden dat alles van het seizoen is. In het gros van de winkels bepaalt de wereldwijde bloemenmark wat er in de schappen staat, niet de Hollandse weergoden. Vertrouw dus op je eigen ogen, zie je zonnebloemen groeien? Dikke kans dat je bloemist die dan ook van dichterbij heeft. Is het buiten kaal, dan komen de meeste bloemen van ver. Ga in de winter eerder voor bessen- of bloesemtakken.

tips voor een fris boeket

Wat nou, onkruid?

Zolang we wat voor de bijtjes overlaten, kun je buiten ook naar hartenlust oogsten. In bermen staan vaak de mooiste bloemen, onkruid officieel, maar als je je daar niets van aantrekt, heb je een heel low-budget bosje in huis. Een persoonlijke favoriet van Marjolijn is daucus (wilde peen)

Vraag maar raak

Vraag eens naar lokale of bio bloemen bij jou bloemist. Als niemand er naar vraagt komt het aanbod er ook niet zomaar. Kiest jouw bloemist niet bewust voor bloemen die in de buurt geteeld zijn, vraag dan toch eens naar de herkomst. Nederlandse (kas)bloemen hebben in elk geval een korte reis gemaakt. Fairtrade bloemen komen zeker van ver, maar dit keurmerk geeft wel aan dat medewerkers in goede omstandigheden hebben gewerkt voor een eerlijk loon. Deze vind je soms bij grote supermarkten.

Anderen lezen ook:   Sprookjeswereld in de binnenstad

tips voor een fris boeket

Wie wat bewaart…

Boeket uitgebloeid? Onderwerp het nog eens aan een strenge selectie. Als je kleinere vaasjes hebt, beginnen jouw bloemen gewoon aan hun tweede ronde. De echte uitgebloeide bloemen kunnen weg, maar meestal zitten er nog wel een paar volhouders tussen die best nog even mee kunnen.

tips voor een fris boeket

Knippen in (eigen) tuin

Wat is er leuker dan je eigen tuin induiken en je vaasje vullen? Als je in de zomer bloemen in huis wilt, is het zeker een goede optie om snijbloemen in je tuin te zetten. Denk daarbij aan strobloemen, dahlia’s en cosmea. En niet te bescheiden zijn met oogsten. Met het knippen van de bloemen stimuleer je juist de bloei! In Nederland vind je ook verschillende pluktuinen waar je zelf een bosje mag oogsten.

bloemiste
Bloemiste Marjolijn Fliek

Raket en distels: www.raketendistels.nl

Pluktuinen op een rijtje
Lokale Bloemetjes (Amsterdam)
Annemiekes pluktuin (Hillegom)
Uit Je EigenStad (Rotterdam)
Kraaybeekerhof (Diebergen)
Hanneke’s pluktuin (Biddinghuizen)

Het hele verhaal van Marjolijn Fliek lees je in LandIdee augustus-september

De boeketten op de foto’s zijn niet de boeketten van bloemiste Marjolijn.