Categories: DrankjesRecepten

Vlierbloesemsiroop maken

In juni zien we overal prachtige vlierbloesems. Ze zijn niet alleen mooi, we kunnen er ook nog eens heerlijke siroop van maken. Een heerlijke verfrissing tijdens warme dagen. En leuk om zelf te maken!

Dit recept is geschikt voor een liter vlierbloesemsiroop

Wat heb je nodig voor vlierbloesemsiroop?
Een klein emmertje vol schermen van vlierbloesem (hoe meer schermen, hoe sterker de smaak)
1 á 2 citroenen
circa 1000 g suiker per liter
Weckpotten of glazen flessen

Hoe maak je vlierbloesemsiroop?
Maak de flessen of weckpotten goed schoon met kokend water.
Pluk de vlierbloesemschermen.
Snijd de stelen van de schermen en doe ze in een grote pan.
Giet water over de schermen tot ze onder water staan.
Doe het deksel erop en laat het mengsel 24 uur op een koele plek staan.

Maak twee à drie flessen of potten goed schoon met heet water.


Giet nu alles door een vergiet.
Zeef het nog en keer door een zeefdoek.
Voeg circa 1000 gram suiker en 1 à 2 doorgesneden citroenen toe: verhit het tot het net niet kookt.
Roer het mengsel door tot de suiker is opgelost.
Haal de citroen uit de vloeistof.
Giet het mengsel in de flessen en sluit ze af met een stevige dop.
Meng de siroop met water of spa rood naar wens.

Zet het in de koelkast en drink het wanneer het is afgekoeld. Geniet ervan!

Ook lekker: vlierbloesemmousse

admin

View Comments

  • super lekker,
    Ik had geen idee hoe het zal smaken maar het is echt heel lekker

  • Vlierbloesemsiroop is echt lekker. Uit ervaring weet ik dat de siroop in plastic flessen langer houdbaar is. In glazen flessen gaat het snel
    schimmelen. Gr. Lineke Rengers

  • Bewaren in glas is volgens mij altijd het beste. Het kan alleen gaan schimmelen als de fles niet goed is schoongemaakt of iemand uit de fles heeft gedronken. Maar met zó veel suiker als in dit recept is de kans op schimmel erg klein

  • Ik doe er nog een eetlepel citroenzuur bij, dan bewaart het beter.

Share
Published by
admin
Tags: vlierbloesem

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

5 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago