Vlierbessensap en -siroop hebben een heilzame werking, want vlierbessen bevatten verschillende geneeskrachtige stoffen en veel vitamine C. Vlierbessensap helpt daarom ook goed om verkoudheid te voorkomen. Voel je je rillerig en koud van binnen? Drink dan dagelijks een beetje van de sap of siroop.
De vlierstruik is van oudsher bij veel boerderijen te vinden. Hij overlaadt ons dan ook met gulle gaven, zoals geurige vlierbloesem en heilzame bessen.
De gewone vlier (Sambucus nigra) is een struik die veel te bieden heeft. De crèmekleurige bloemschermen zijn niet alleen mooi, je kunt ze ook frituren als je ze even door beignetbeslag haalt. Tegen de herfst hangt deze vlier vol trossen zwarte besjes. Die kun je verwerken tot heerlijke jam en gelei, inkoken tot siroop of er sap van maken door ze te stomen.
Als je het sap wat zuur vindt, meng het dan eens direct voor gebruik met appelsap. En wat als je al verkouden bent? Dan kun je vlierthee drinken, dat is een prima zweetkuurtje. Was hiervoor de bloemschermen en doe ze in een pot met kokend water. Laat de bloemschermen even trekken en haal ze er dan uit. Je kan de thee eventueel wat zoeter maken met wat honing.
Ben je al verkouden en wil je er snel vanaf komen? Bekijk dan ook deze 10 tips.
Bereidingstijd: 25 minuten | Kooktijd: circa 20 minuten
Ingrediënten (voor 700 ml):
Bereiding:
Was de vlierbessen enkele keren zorgvuldig en verwijder de groene bessen. Laat ze met 500 ml water circa 15 minuten op een zacht vuur sudderen. Giet de bessen vervolgens in een fijne zeef of doek en pers ze uit. Breng het sap met de suiker en het citroensap opnieuw aan de kook. Spoel ondertussen de flessen of potjes met kokend water om. Giet de hete siroop erin, sluit af en laat afkoelen.
De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…
Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…
Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…
Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…
Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…
De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…