Verwarmend drankje voor de feestdagen: eggnog

Eggnog is een traditioneel Engelse winterdrankje, dat al zeker 200 jaar bestaat. Vroeger werd eggnog vooral door welgestelden gedronken op koude winteravonden, maar ook nu is dit een heerlijk recept voor een feestelijke kerstavond of oudejaarsdag!

In dit recept voor eggnog gebruiken we bourbon en cognac, maar rum is een goede vervanger. Traditioneel worden ongekookte eieren gebruikt, maar dat is een beetje riskant omdat de eieren besmet kunnen zijn met salmonella.

Ingrediënten
750 ml volle melk, 7 flinke eieren, 250 gsuiker, 500 ml slagroom, 100 ml whisky (bourbon), 100 ml cognac, 1 tl vanille-extract of vanillesuiker|
Voor de garnering: stijf geslagen room, geraspte chocolade of wat kaneelpoeder en kaneelstokjes

Bereiding
Neem een goede, zware pan en breng de melk aan de kook. Klop ondertussen met een mixer de eieren en suiker goed door elkaar in een ruime kom. Voeg al kloppend beetje bij beetje de warme melk toe en blijf even kloppen. Giet het mengsel terug in de pan en breng het rustig aan de kook terwijl je roert met een houten lepel. Laat een minuut of 6 al roerend heel zachtjes doorkoken.
Giet het mengsel in een schone kom en voeg al roerend slagroom, cognac, bourbon en vanille-extract toe. Laat heel goed afkoelen en dien op met een toefje stijf geslagen room. Als garnering kun je er wat geraspte chocolade of kaneelpoeder overdoen, eventueel met een kaneelstokje in elk glas als versiering.

Eggnog kun je een paar dagen in de koelkast bewaren. De smaak wordt dan nog zachter. Voor de kinderen kun je een variant zonder alcohol maken; dat is ook heel lekker!

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

5 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago