Moestuin

Verrassende knolselderij

Knolselderij heeft lange tijd in de vergeethoek gezeten, maar is langzaam aan een comeback bezig. En dat is maar goed ook, want deze groente leent zich prima voor allerlei smakelijke gerechten.

Selderij wordt in de keuken veel gebruikt. Althans, de bladselderij (voor in de soep), of de stelen van bleekselderij in bijvoorbeeld een salade.

Vitamines en mineralen

Knolselderij was lang een onbekende in onze keukens. Zonde eigenlijk, want onder zijn ruwe schil zit niet alleen een heel fijne smaak verborgen, ook veel vitamines en mineralen.

Medicijn

Een aantal eeuwen geleden was selderij vooral geliefd vanwege zijn geneeskracht. De plant prijkte in de kloostertuinen, onder andere vanwege zijn vochtafdrijvende werking.

Gezond

Inmiddels is bekend dat de knol gewoon erg gezond is. Hij bevat naast vitamine A en C ook natrium, magnesium en ijzer. Zijn pittige aroma dankt de knolselderij overigens aan het hoge gehalte aan etherische oliën in het vruchtvlees.

Knolselderij verwerken

Om van zijn waardevolle stoffen te kunnen profiteren, moet je de knol eerst schillen. Hiervoor heb je een goed scherp mes nodig, want de schil is nogal hard. Het vruchtvlees moet vervolgens snel worden verwerkt, omdat het anders verkleurt. Om dit te voorkomen kun je wat citroensap op de selderij druppelen of de stukken in een kom met azijnwater leggen. De waardevolle stoffen blijven het best behouden als je hem als rauwkost opdient – bijvoorbeeld geraspt in een lekkere salade, samen met appels en walnoten!

Maaltijd van knolselderij

Knolselderij is ook een goede keuze als basis voor een complete maaltijd: in schijven gesneden en gepaneerd, doet hij het als vegetarische schnitzel prima op het bord. Voor een tussendoortje is een crème-achtige selderijspread goed. Houd je meer van een exotisch tintje? Verwerk de knol dan eens in een zoetzure selderijcompote. Of maak er frietjes van!

Knolselderij bewaren

Knolselderij hoef je niet direct na aankoop te verwerken. Je kunt hem makkelijk één tot twee weken in de groentela van de koelkast bewaren. Ook een aangesneden knolselderij die niet helemaal is opgemaakt, blijft daar nog enkele dagen vers; pak hem dan wel goed in in aluminiumfolie.

Wist je dat…. in de klassieke oudheid in sommige streken de winnaar van sportevenementen werd gelauwerd met een krans van selderijgroen.

Ook lekker: zoete aardappel!

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

6 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago