Moestuin

Verrassende knolselderij

Knolselderij heeft lange tijd in de vergeethoek gezeten, maar is langzaam aan een comeback bezig. En dat is maar goed ook, want deze groente leent zich prima voor allerlei smakelijke gerechten.

Selderij wordt in de keuken veel gebruikt. Althans, de bladselderij (voor in de soep), of de stelen van bleekselderij in bijvoorbeeld een salade.

Vitamines en mineralen

Knolselderij was lang een onbekende in onze keukens. Zonde eigenlijk, want onder zijn ruwe schil zit niet alleen een heel fijne smaak verborgen, ook veel vitamines en mineralen.

Medicijn

Een aantal eeuwen geleden was selderij vooral geliefd vanwege zijn geneeskracht. De plant prijkte in de kloostertuinen, onder andere vanwege zijn vochtafdrijvende werking.

Gezond

Inmiddels is bekend dat de knol gewoon erg gezond is. Hij bevat naast vitamine A en C ook natrium, magnesium en ijzer. Zijn pittige aroma dankt de knolselderij overigens aan het hoge gehalte aan etherische oliën in het vruchtvlees.

Knolselderij verwerken

Om van zijn waardevolle stoffen te kunnen profiteren, moet je de knol eerst schillen. Hiervoor heb je een goed scherp mes nodig, want de schil is nogal hard. Het vruchtvlees moet vervolgens snel worden verwerkt, omdat het anders verkleurt. Om dit te voorkomen kun je wat citroensap op de selderij druppelen of de stukken in een kom met azijnwater leggen. De waardevolle stoffen blijven het best behouden als je hem als rauwkost opdient – bijvoorbeeld geraspt in een lekkere salade, samen met appels en walnoten!

Maaltijd van knolselderij

Knolselderij is ook een goede keuze als basis voor een complete maaltijd: in schijven gesneden en gepaneerd, doet hij het als vegetarische schnitzel prima op het bord. Voor een tussendoortje is een crème-achtige selderijspread goed. Houd je meer van een exotisch tintje? Verwerk de knol dan eens in een zoetzure selderijcompote. Of maak er frietjes van!

Knolselderij bewaren

Knolselderij hoef je niet direct na aankoop te verwerken. Je kunt hem makkelijk één tot twee weken in de groentela van de koelkast bewaren. Ook een aangesneden knolselderij die niet helemaal is opgemaakt, blijft daar nog enkele dagen vers; pak hem dan wel goed in in aluminiumfolie.

Wist je dat…. in de klassieke oudheid in sommige streken de winnaar van sportevenementen werd gelauwerd met een krans van selderijgroen.

Ook lekker: zoete aardappel!

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Vijftig tinten groen: zo richt je een botanisch interieur in

Houd jij van het buitenleven met zijn frisse groen, bloemen en planten, en wil je…

3 dagen ago

Een houten carport die past bij je tuin: Tips en trends voor een natuurlijk geheel

Carports zijn in 2025 niet meer weg te denken uit vele Nederlandse tuinen. Houten carports…

2 weken ago

Maai met gemak, zo kies je de juiste machine voor jouw gazon

Een strak gazon staat of valt met het juiste gereedschap. Toch raakt iedereen vroeg of…

2 weken ago

Win tickets voor de Landgoedfair op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt | 21 t/m 24 augustus

Van donderdag 21 tot en met zondag 24 augustus is landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd…

4 weken ago

10x de natuur in juli en augustus

In juli en augustus bruist de natuur van het leven. Bloemen staan volop in bloei,…

1 maand ago

Voordelig verzekerd: zo vind je de goedkoopste polis voor je huis

Prijzen voor woonverzekeringen lopen flink uiteen, maar een lage premie hoeft niet te betekenen dat…

1 maand ago