Recepten

Veldsla, wintersalade vol vitamine

Veldsla is een van de weinige saladegroentes die wel een paar graden vorst verdraagt. Als het voorjaar nog ver weg lijkt, is dit plantje vol vitamine C en ijzer ideaal voor een smakelijke en gezonde salade.

Veldsla wordt vaak in de koude bak gekweekt, want dit plantje is bestand tegen temperaturen tot zeven graden onder nul. Als je herhaaldelijk zaait, zorgt veldsla vanaf de winter tot ver in de lente voor vitamine C. Oogst de complete rozetjes door ze van hun penworteltjes los te snijden. In een zakje of doosje in de koelkast blijven ze het langst vers.

Frisse salades met veldsla

Veldsla heeft een verfijnde, wat nootachtige smaak. Was de rozetjes en laat ze uitlekken in en vergiet. Maak je salade aan met een vinaigrette en garneer bijvoorbeeld met kerstomaatjes. Meer variaties:

▪ Veldsla met stukjes appel en uitgesneden partjes sinaasappel (zonder vlies), lekker fris.
▪ Veldsla met gehakte walnoten of geroosterde pijnboompitjes en eventueel wat uitgebakken spekjes.
▪ Veldsla met druiven en gerookte kip, heerlijk als gezonde lunch.

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

5 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago