Recepten

Vanille-kokos bavarois met pittige mangosaus

Een spectaculair gerecht in de oven, een prachtig versierde boom, een mooi gedekte tafel en een relaxte gastvrouw- of heer. Met het boek Kerst van Mireille en Arno van Elst van The Holy Kauw Company kunnen jouw feestdagen niet meer stuk. Wij mogen als voorproefje een heerlijk recept uit het boek delen. Geniet van deze heerlijke vanille-kokos bavarois!

Tip: Begin op tijd met het maken van de bavarois, want die moet minstens een dag opstijven in de koelkast. In plaats van vier kleine puddingvormpjes kun je ook één grote puddingvorm gebruiken.

Dit recept is geschikt voor 4 personen

Benodigdheden

Voor de bavarois

  • 3 gelatineblaadjes
  • 5 eidooiers
  • 70 g kristalsuiker
  • 300 ml kokosmelk
  • 1 vanillestokje, in de lengte gehalveerd
  • 300 ml slagroom

Voor de mangosaus

  • 250 g mango, in blokjes (vers of diepvries)
  • 1 rode peper, fijngehakt, zonder zaadjes
  • 1 el suiker

Voor de garnering

  • 30 g geraspte kokos
  • optioneel: snuf chilifl akes
  • optioneel: 2 kletskoppen, in grove stukken

Verder nodig

  • 4 puddingvormpjes of 1 grote puddingvorm

Bereiding Vanille-kokos bavarois 

Klop de slagroom op tot yoghurtdikte en zet weg in de koeling.
Week de gelatine in koud water.
Klop de eidooiers met de suiker tot een luchtig mengsel.
Verwarm de kokosmelk samen met het vanillestokje in een steelpannetje.
Haal de pan van het vuur, laat de vanille 5 minuten trekken en verwijder het stokje dan.
Knijp de gelatine uit, doe bij de kokosmelk in het pannetje en laat
oplossen.
Giet 2 el warme kokosmelk bij het eidooiermengsel en roer los. Zet de pan met kokosmelk weer op het vuur en roer het eidooiermengsel er in een klein straaltje bij,  laat het mengsel al roerend binden en let op dat het niet gaat koken.
Giet de warme vla in een kom en roer los met een garde. Als het mengsel tot kamertemperatuur is afgekoeld, spatel je de geslagen room door de bavarois. Spatel voorzichtig, dan verlies je de luchtigheid niet.
Spoel de puddingvormpjes met koud water zodat ze vochtig zijn en giet de bavarois er in. Laat 12 uur opstijven in de koelkast.

Mangosaus maken
Doe de mango met de suiker en de peper in een steelpan en laat zachtjes koken tot er een mooie compote ontstaat.
Roer goed en voeg eventueel wat water toe.
De compote is klaar als de mango zacht is en een beetje uit elkaar valt.
Pureer de mangocompote met een staafmixer tot een gladde massa.

Serveren
Stort de bavarois op vier bordjes (als dit moeilijk gaat kun je de vormpjes héél even in een bak warm water zetten).
Schep vervolgens wat mangosaus over de bavarois en strooi er wat chili flakes en geraspte kokos over (of laat de chili flakes weg als je dit te pittig vindt). Je kunt de mangosaus ook apart serveren. Maak het dessert eventueel af met wat scherven kletskop.

Bereidingstijd: 45 minuten
Wachttijd: 12 uur

Boek Kerst
Auteurs The Holy Kauw Company
Vormgeving Esther Snel
Fotograaf Hanke Arkenbout
Prijs € 21,99
ISBN 9789463140744
Uitgever Uitgeverij Snor

Meer lekkere kerstrecepten vind je in onze kerstspecial!

lisa

Share
Published by
lisa

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

5 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago