Rozen snoeien is niet noodzakelijk, maar de struik wordt er wel mooier van. Laat je het snoeien achterwege, dan wordt de struik steeds groter, terwijl de bloemen juist kleiner worden en dat willen we meestal niet. Daarom halen we elk jaar de kleine, iele takjes weg en dunnen we de struik flink uit. De roos stopt vervolgens alle energie in de overblijvende takken die flink zullen groeien en mooie, grote bloemen gaan vormen.

Algemene regels voor rozen snoeien

  • 1. Bij de meeste soorten kun je het beste in maart rozen snoeien.
  • 2. Jonge struiken snoei je altijd flink voor een krachtige groei. Het is voldoende om drie takken over te houden. Oudere struiken hebben een groter en sterker wortelgestel en daarom mag je vijf takken laten staan die ook wat langer mogen zijn.
  • 3. In het algemeen geldt: hoe dieper je snoeit, hoe groter de bloemen worden. Snoei je wat minder diep, dan krijg je meer, maar kleinere bloemen.
  • 4. Knip alleen in het groene hout; de bruine takken lopen niet meer uit. Haal ook altijd alle zieke, zwakke, beschadigde en kruisende takken weg zodat de struik gezond blijft.
  • 5. Rozen hebben veel voeding nodig. Geef na de voorjaarssnoei een organische meststof zoals gedroogde koemest en geef daarna in mei, juni en juli nog wat speciale rozenmest. Kijk voor de juiste dosering op de verpakking.

Rozen snoeien

Niet snoeien in maart

Voor sommige rozen is maart niet de beste snoeitijd, bijvoorbeeld oude heesterrozen die eenmalig bloeien op het oude hout (Alba-, Gallica-, Damascener-, Centifolia- en mosrozen) en de rambler- of liaanrozen; deze groepen snoei je in de zomer, direct na de bloei. Maar voor de andere rozen is maart de beste tijd.

Anderen lezen ook:  Forsythia, vrolijke lentebloeier

Naar buiten wijzend oog

Een rozentak knip je altijd af nét boven een naar buiten wijzend ‘oog’, maar wat is een ‘rozenoog’ nu precies? Een rozenoog is een klein, rood puntje op een twijg. Dit puntje kan uitgroeien tot een nieuwe tak. Soms zie je dat het takje al begint te groeien, soms is het oog nog erg ‘plat’ en spreken we van een ‘slapend oog’. Bij rozen worden de zijknoppen aangelegd in de oksel van een blad of op de plek waar een blad aan de stengel heeft gezeten.

De richting waarin het oog wijst, geeft aan naar welke kant de nieuwe scheut zal groeien. Een oog dat aan de binnenzijde van de tak zit, groeit uit tot een scheut in de richting van het hart van de plant. Dat willen we liever niet, want het hart van een roos moet open blijven. De wind moet er doorheen kunnen blazen om schimmels te voorkomen. Een dichtgegroeid hart zorgt ook voor takken die kunnen kruisen en schuren, waardoor de plant wondjes krijgt die een toegangspoort vormen voor ziektes. Daarom snoei je altijd net boven een oog dat naar buiten wijst, zodat het hart open en luchtig blijft.

Extra tip bij rozen snoeien

Soms vormt de wilde onderstam waarop de roos geënt is zelf nieuwe uitlopers. Deze wilde scheuten komen uit de grond en zien er heel anders uit dan de rest van de roos. Vaak zijn deze
valse scheuten lichtgroen en hebben ze veel stekels. Afknippen is zinloos want dan komen de scheuten gewoon weer terug. Beter is het om wat aarde weg te halen en de scheut van de plant af te scheuren.

Anderen lezen ook:  Hazelnoten: verzadigend, vervullend, verzorgend

Lees ook: Rozen verzorgen in de winter