De oosterse papaver, ook wel bekend als oosterse klaproos, is een prachtig bloeiende vaste plant die jaar in jaar uit bloeit. Het is dan ook terecht een favoriet van velen.

Over papaver

De papaver is een vaste plant die jaarlijks bloeit. Er zijn verschillende cultivars verkrijgbaar, maar de meest bekende is toch wel de variant met de dieporanje-rode bloemen en het donkere hart.  Of kies voor de prachtig paarsbloeiende Papaver oriëntale ’Patty’s Plum’ of de lichtroze ’Karine’.

Standplaats

De oosterse papaver is niet veeleisend. Deze plant houdt van zon en een goed doorlatende grond. De papaver verliest na de bloei zijn blad en is winterhard.

Oosterse papaver

Verzorging oosterse papaver

De plant bloeit van mei-juni. De bloemen zijn prachtig, dus het is wel jammer dat de papaver slechts twee tot drie weken bloeit. Na de bloei sterft de plant grotendeels af. Je doet er dan ook goed aan om de uitgebloeide bloemen en het dorre blad weg te knippen, zodat de papaver na de rustperiode weer opnieuw zal gaan bloeien. Met een beetje geluk krijg je zelfs een tweede bloei in het najaar. Papaver oriëntale wordt niet graag verplant. Sommige cultivars hebben wat ondersteuning nodig. Steun de plant al voor hij begint te groeien met stokken om te voorkomen dat hij omvalt en knakt.

Papaver stekken

De papaver is gemakkelijk te vermeerden door middel van wortelstek. Neem stukjes wortel van zo’n 5 centimeter en zet deze in potgrond. In het voorjaar kun je de uitgelopen stekjes uitplanten.

Anderen lezen ook:  Tomatenplant verdrijft muggen