Planten die zomer en winter in de tuin staan, krijgen te maken met allerlei weersomstandigheden. Van felle zon tot hevige regen en van ijzige kou tot harde wind. Zo kun je planten beschermen tegen weer en wind.  

Steunen

Planten hoeven niet per se schade te ondervinden als het een keer hard waait. Op onbeschutte plekken kunnen plantensteunen ervoor zorgen dat hogere planten, zoals riddersporen en lupinen, of planten met grote en gevulde bloemen zoals pioenrozen en dahlia’s niet omknikken of uit elkaar vallen.

Hagen als bescherming

Een heg is een prima bescherming tegen wind; onder andere laurierkers en taxus zijn hiervoor geschikt, maar ook bamboe. Of schanskorven; dat zijn met stenen gevulde draadkorven, die in tegenstelling tot een stenen muur nog enige wind doorlaten en daardoor voorkomen dat er een krachtige wervelwind aan de andere kant ontstaat.

dahlia planten beschermen

Beschermen tegen vorst

Heb je slechts enkele specifieke jonge planten die je wil beschermen tegen kou, regen of wind, dan kun je een (glazen) stolp gebruiken. Deze cloches, zoals ze ook worden genoemd, komen oorspronkelijk uit de Engelse tuincultuur. Tegenwoordig zijn ze er ook in kunststof uitvoeringen.

Tip voor hergebruikers: als tijdelijke bescherming voor jonge plantjes kun je natuurlijk ook omgekeerde bloempotten, grote yoghurtbekers, pannen en emmers gebruiken.

Potten en hitte

Planten in potten zijn gevoeliger voor hitte en kou dan planten in de vollegrond. Zet ze in groepjes bij elkaar in de schaduw als het heel erg heet is. Is er vorst op komst? Wikkel ze dan in bubbeltjesfolie of zet ze in jute zakken met stro.

Meer tips om je planten te beschermen lees je in LandIdee mei-juni, die je hier kunt bestellen.