Het is februari en dat betekent dat het voorjaar er alweer aan zit te komen en je weer lekker in de tuin aan de slag kunt. Lees hier welke klussen je in februari kunt oppakken, welke planten juist nu op hun mooist zijn en waar je deze maand op kunt of moet letten.

Gazon verzorgen

Als de dagen weer langer beginnen te worden, komt ook je gazon weer wat tot leven. Om ervoor te zorgen dat je grasmat de zomer goed doorkomt, kun je nu alvast aan de slag. Dit doe je door al het mos of de viltlaag (samengekoekt grasmaaisel) uit je gras te harken.

Heesters en bomen planten

Februari en maart zijn goede maanden om winterharde vaste planten, heesters en bomen te planten. Het enige waar je op moet letten, is dat er geen vorst in de grond zit. Als je deze planten nu in de grond zet, hebben ze genoeg tijd om goed aan te slaan voordat het seizoen echt begint. Tips: maak een ruim plantgat, voeg eventueel extra compost toe en houd de grond goed vochtig, door regelmatig te gieten.

Cyclamen voor de tuin

Wie houdt er nou niet van kleur in de tuin? Gelukkig kun je dit ook in de winter bereiken! Dit kan onder andere met winterviooltjes, maar bijvoorbeeld ook met cyclamen. Deze plantjes worden vaak als kamerplant gebruikt, maar staan ook prachtig in de tuin.

cyclamen

Uitdroging

Winterharde planten kunnen ook tijdens de winter nog afsterven. Dan zijn ze echter niet bevroren, maar uitgedroogd. Als er vorst in de grond zit, kunnen deze planten niet genoeg vocht uit de grond halen. En als ze dan ook nog eens in de zon staan, verdampen ze alsnog water via hun bladeren. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je je planten ook in de winter tijdens droge periodes af en toe water geeft.

Anderen lezen ook:  12 tips voor een betoverende bloemenweide

Wilgen knotten

Het knotten van wilgen gebeurt vaak in november, maar dit kan nog tot eind februari. Wilgen zijn echte blikvangers, maar groeien wel erg snel. Hierdoor is het van belang om ze ieder jaar te knotten. Hierdoor kun je de boom compact houden. Het snoeien van je wilg kan dus van november tot en met februari.

Knagende bezoekers

Woon je in een bosrijke of landelijke omgeving? Dan kan het zijn dat je knaagsporen vindt aan je heesters of jonge boompjes. De dader is hoogstwaarschijnlijk het konijn, aangezien deze graag aan boompjes knabbelt. In de koude wintermaanden zoekt een wild konijn vaker beschutting in tuinen. Om te voorkomen dat hij aan je bomen gaat zitten, kun je vers gesnoeide vruchtboomtakken tussen je bomen of heesters leggen. Dan kan het diertje zich aan die takken te goed doen.

groep konijnen februari

Het kan nog vriezen in februari

De lente komt er dan wel bijna aan, maar toch kan het nog gaan vriezen. Houd daarom je vorstgevoelige planten goed in de gaten. Op wat warmere dagen kun je gerust je winterbescherming (zoals bubbeltjesfolie) weghalen. Maar houd het stand-by, zodat je het tijdens onverwachte vorst nog bij de hand hebt en snel over je planten kunt doen.

Koolzaadolie als bescherming

Om je fruitbomen te beschermen tegen schadelijke insecten, zoals onder andere blad- en wolluizen, spinmijten, witte vliegjes en cicaden, kun je je boom bespuiten met een middeltje op basis van koolzaadolie. Doe dit voor het ontspruiten van de knoppen en spuit altijd op een bewolkte dag en niet als het vriest. Spuit je vroegtijdig, dan dood je ook alle overwinterende insecten.

Anderen lezen ook:  Bomen en heesters planten in de herfst

Ook de natuur komt tot leven in februari. Wilde zwijnen bijvoorbeeld. Die zijn dan bronstig. En deze maand kun je natuurlijk ook aan de slag in de moestuin!