Het voorjaar is een prachtige tijd voor de tuin: alles staat in bloei! Maar ook verschillende schimmels, beestjes en andere plantenziekten steken in het voorjaar de kop op. Wij geven 6 tuintips voor de lente.

1. (Moes)tuintips voor de lente

Als er rondom de tomaten, erwten, bonen, paprika’s, kolen, selderij en aardappelen een hoopje aarde van ongeveer 15 centimeter wordt aangebracht, vormen de planten veel nieuwe zijwortels waardoor ze meer water en voedingsstoffen kunnen opnemen.

perenbomen roest

2.Roestvrije perenboom

Wie zijn perenboom wil beschermen tegen perenroest, kan het best alle aangetaste jeneverstruiken in de nabije omgeving rooien. Daarnaast kun je ook de struiken met een sterke waterstraal afspuiten. Dit moet bij voorkeur begin mei gebeuren, als de geleiachtige ‘pokken’ beginnen te zwellen.

3. Algen – nee, bedankt!

Wil je algen voorkomen in de vijver? Zorg dat een deel van de vijver schaduw krijgt. Let ook op dat er tijdens het bemesten van bijvoorbeeld het gazon geen meststoffen in de vijver terechtkomen.

rhododendron

4. Tuintips Rododendron beschermen

Vertonen je rododendrons ovaalvormige bijtsporen? Dan heeft de lapsnuitkever ’s nacht aan de bladeren geknabbeld. Dat ziet er lelijk uit, maar is niet schadelijk. De witte larven die in de grond de wortels aanvreten zijn veel gevaarlijker. Vang de kevers weg en bestrijd de larven biologisch met nematoden (verkrijgbaar bij de tuinspecialist).

5. Steenmeel voor een geurende tuin

Kortgezegd is steenmeel niets anders dan gemalen rotsblokken, maar dan wel van onverweerd gesteente dat rijk is aan onder meer essentiële mineralen. Het fijne meel verbetert de grond op natuurlijke wijze, waardoor de smaak van groenten en fruit zou verbeteren en deze ook langer bewaard zouden kunnen worden. Ook ruiken bloemen door steenmeel sterker en lokken dus meer bijen naar de tuin.

Anderen lezen ook:  Wat te doen tegen mos in het gras

bonenkruid
6. Zo de border in!

Wat zouden lekkere gerechten, zoals geurige eenpansmaaltijden met bonen zijn zonder toevoeging van het eenjarige bonenkruid (Satureja hortensis)? Dit mediterrane kruid kun je vanaf mei direct in de border zaaien. Een plaats in de zon en losse grond zorgen voor een goede groei.