Het is alweer april en dat betekent dat de natuur verder ontwaakt. Bloemen ontluiken, struiken en bomen krijgen weer blad en sommige vogels beginnen al met het leggen van eieren. Anderen zie je nog druk bezig met het verzamelen van takjes, mos, veren en andere materialen waarmee ze hun nestje bouwen. Wij zetten zes planten voor je op een rij die in april bloeien.

1 Akkerhoornbloem (Cerastium arvense)

Dit witte bloempje komt bijna overal voor in Europa, Noord-Afrika en zelfs in gematigde delen van Azië. De akkerhoornbloem doet het goed in kalkrijke, zanderige grond, bijvoorbeeld in de duinen. Een akkerhoornbloem kan tot 40 centimeter groeien, maar 5 tot 25 centimeter is gangbaarder.

Akkerhoornbloem die bloeit in april tot agustus

Akkerhoornbloem die bloeit in april tot agustus

2 Bosveldkers (Cardamine flexuosa)

De bosveldkers houdt van natte, voedselrijke grond. Je ziet deze plant met witten bloemen in loofbossen, langs beken, in de buurt van sloten en je kunt ze ook tegenkomen in plantsoenen. Het plantje bloeit in Europa, Azië en in Noord-Amerika. Sommige van deze planten kunnen tot kniehoogte groeien.

Bosveldkers die bloeit in april

Close-up van de bosveldkers

3 Goudenregen (Laburnum anagyroides)

Deze bomen dragen trossen van opvallende, gele bloemen tijdens de bloeitijd, waar de goudenregen zijn naam vandaan heeft. Goudenregens kunnen tot wel 7 meter groeien en houden niet van een te natte bodem. De peulen van een goudenregen zijn giftig, ze bevatten de stof cytisine.

Wil je meer lezen over de fraaie goudenregen? Dat kan hier.

Goudenregen, bloeiend in april

De bloemenweelde van de goudenregen

4 Hondsdraf (Glechoma hederacea)

Dit geurende plantje wordt vaak als bodembedekker gebruikt en je kan ze op veel plekken zien in het wild. Als er genoeg voedingsstoffen en vocht in de grond aanwezig zijn, dan groeit hondsdraf er. Wanneer je hondsdraf plukt en goed wast, kan je er thee van trekken. Het wordt wel als geneeskrachtig kruid toegepast bij hoesten.

Hondsdraf, bloeiend in de lente

Hondsdraf, een kruid met medicinale toepassingen

5 Knikkend nagelkruid (Geum rivale)

Tijdens de bloei beginnen deze oranje en paarse planten naar beneden te hangen. Zo herken je het knikkend nagelkruid gemakkelijk. Het plantje komt niet veel voor in Nederland, maar bij voedselrijke en natte grond heb je nog een kansje ze te zien. De stengel wordt ongeveer 30 cm, maar kan in hoogte variëren.

Knikkend nagelkruid

Knikkend nagelkruid met de opvallende, neerhangende bloem.

6 Elfenbloem (Epimedium pinnatum)

Van nature komt de elfenbloem voor in het zuiden van Europa en over grote delen van Azië. Het plantje houdt van halfschaduw, een rijke grond en groeit snel. De Epimedium alpinum een verwant type elfenbloem, bloeit in Nederland en België in het wild als stinzenplant.

Lentebloeier

De elfenbloem, hier de Epimedium pinnatum.

Wil je meer weten over planten in de lente? Dat kan hier!