Wisselvallig weer is in Nederland altijd al de standaard, maar de afgelopen jaren wordt het weer onder invloed van klimaatverandering steeds extremer en wisselvalliger. De ene periode is er bijna alleen maar droogte en warmte, terwijl een paar weken later de regen met bakken uit de hemel kan vallen. Nu kan je jezelf natuurlijk op al die weertypes voorbereiden door een regenjas, paraplu, laagjes en goed te kijken naar de weersvoorspellingen. Maar de tuin kan dit allemaal niet. Dus aan jou de taak om te zorgen dat jouw tuin klimaatbestendig is. Hierbij wat tips!

1. Gebruik waterdoorlatende materialen

Verhardingen zoals grind of halfverhardingen zorgen ervoor dat water de grond in kan sijpelen in plaats van direct naar het riool te stromen. Dit helpt het grondwaterpeil te verhogen.

2. Voeg bodemverbeteraars toe

Een gezonde bodem houdt beter water vast. Gebruik organisch materiaal zoals compost om de bodemstructuur te verbeteren, zodat deze fungeert als een spons.

3. Installeer een regenton

Vang regenwater op in een regenton en gebruik dit water om je tuin te besproeien. Dit vermindert de druk op het riool en bespaart drinkwater.

4. Creëer hoogteverschillen

Door hoogteverschillen in je tuin aan te brengen, kan het water naar specifieke plekken geleid worden waar het langzaam in de grond kan trekken.

tuin klimaatbestendig

5. Plant inheemse planten

Inheemse planten zijn beter aangepast aan het lokale klimaat en vereisen minder water en onderhoud. Ze dragen ook bij aan de biodiversiteit.

6. Leg een groen dak aan

Groene daken helpen bij het vasthouden van regenwater en bieden extra isolatie voor je huis of schuur. En daarnaast ziet het er ook nog eens mooi uit. Zo maak je op een stijlvolle manier jouw tuin klimaatbestendig.

Anderen lezen ook:  Alles over hagen

7. Zorg voor schaduw

Schaduwrijke plekken in je tuin voorkomen overmatige verdamping van vocht uit de bodem. Bomen en struiken zijn hiervoor ideaal. Kies verschillende groottes en kleuren om een heerlijk schaduwrijk hoekje in je tuin te creëren.

8. Maak een moestuin

Een moestuin helpt niet alleen bij het vasthouden van water, maar biedt ook verse groenten en fruit. Zorg voor een goede mulchlaag om vocht vast te houden.

9. Gebruik slimme bewateringssystemen

Automatische bewateringssystemen met sensoren kunnen je helpen water efficiënter te gebruiken door alleen te sproeien wanneer dat nodig is.

10. Doe mee aan initiatieven zoals het NK Tegelwippen

Projecten zoals het NK Tegelwippen moedigen aan om tegels te vervangen door groen. Minder bestrating betekent minder hitte en betere wateropname. Kleine moeite, groot plezier voor jou en de natuur.

tuin klimaatbestendig

11. Bouw een regenwatervijver

Een vijver vangt overtollig regenwater op en geeft het geleidelijk terug aan de bodem. Het creëert tevens een habitat voor verschillende soorten flora en fauna.

12. Creëer een groene gevel

Een groene gevel biedt verkoeling, absorbeert regenwater en biedt leefruimte voor insecten en vogels. Het is een praktische en esthetische aanwinst voor je tuin.

Een klimaatbestendige tuin is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen welzijn. Het biedt een fijne leefomgeving voor mens en dier, en draagt bij aan de bestrijding van klimaatverandering. Met deze tips maak je jouw tuin klaar voor de toekomst!