Wandelaars die in het vroege voorjaar in de nog kale beuken- en eikenbossen op stap zijn, kunnen daar genieten van velden witte bosanemoontjes.
Bosanemoontjes (Anemone nemorosa) verschijnen rond eind maart of begin april, en kunnen de grond als een wit tapijt overdekken. Aan de achterkant zijn de bloemblaadjes een beetje rozig aangelopen, terwijl in het hartje een toef goudgele meeldraden prijkt. Wie deze lieflijke bloemetjes goed in de gaten houdt, kan ontdekken dat ze overdag meedraaien met de stand van de zon.
Bosanemoontjes zijn in het voorjaar vaak bij tuincentra te koop, zodat je ze ook in de tuin kunt planten. Zet ze op een schaduwrijk plekje, bijvoorbeeld onder bladverliezende struiken en bomen waar ze in het voorjaar toch genoeg licht vinden om te bloeien. Omdat het echte bosplanten zijn houden ze niet van uitgedroogde grond, daarom is het een goed idee eerst wat compost door de aarde te mengen. Bosanemoontjes breiden zich via ondergrondse wortelstokjes uit, dus het zullen er steeds meer worden! In de loop van mei sterft het blad af en gaat de plant ‘ondergronds’ om de volgende lente weer te verschijnen.
De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…
Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…
Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…
Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…
Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…
De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…