Moestuin

Spruitgroenten kweken

Schrikt het koude winterweer je af om naar buiten te gaan, maar heb je wel zin in iets ‘vers’? Ga dan binnenshuis eens spruitgroenten kweken.

Op de vensterbank kun je nu allerlei spruitgroenten kweken: eenvoudig, snel en nog eens gezond ook. Bekend is natuurlijk taugé, het spruitje van de mungboon. Maar de keus is veel groter: groene erwten, kikkererwten, linzen en sojabonen kun je ook laten ‘spruiten’. Je neemt daarvoor natuurlijk wel rauwe bonen en hele erwten, want anders kun je wachten tot je zelf groen ziet.

Ook groentezaadjes kun je als spruitgroente gebruiken. Tuinkers ken je natuurlijk al, maar probeer ook eens alfalfa, waterkers, radijs, mosterd of rucola.

Mungbonen spruiten

Mungbonen (leverancier van de bekende taugé) en groene linzen spruiten heel gemakkelijk in glazen potjes; je vindt ze in de meeste supermarkten, gezondheidswinkels en – de mungbonen – in toko’s.

Let op dat je de hele mungbonen koopt en niet de gepelde en gespleten.

Kikkererwten en meer!

Voor wie ook andere peulvruchten wil proberen, is er keus genoeg: alfalfa is de kiem van luzerneklaver, of probeer kikkererwten, groene erwten (de hele!), adukibonen, zwarte bonen of natuurlijk het bekende tuinkers. Ook zijn er speciaal voor dit doel allerlei mengsels verkrijgbaar.

Stap voor stap spruitgroenten kweken

1 Laat de peulvruchten een nacht in water wellen. Spoel ze vervolgens goed schoon en droog ze op een stuk keukenpapier.
2 Bedek de bodem van een droge, schone glazen pot met één laagje peulvruchten. Doe de deksel erop zonder deze vast te draaien en zet de pot op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. De peulvruchten zullen binnen 24 uur spruiten.
3 Maak de spruitgroenten een paar keer per dag schoon met koud water (een zeef is handig hiervoor), dep ze droog en doe ze terug in de pot.

Na drie tot vier dagen zijn ze klaar om te eten

Tuinkers is bijvoorbeeld heerlijk in combinatie met roomkaas, radijsjes, komkommer en verse kruiden.

Ga jij zelf spruitgroenten kweken? Houd ons op de hoogte via Facebook of in een reactie hieronder!

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

5 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago