Recepten

Siroop van paardenbloemen

Sommige wilde bloemen en kruiden kun je ook in de keuken gebruiken, zoals paardenbloemen. Al eeuwenlang wordt het blad als salade gegeten, maar ook van de bloemen kun je de lekkerste dingen maken, zoals deze siroop.

Als de lente goed inzet, kleuren bermen en weiden geel van de vrolijke paardenbloem! Veel mensen zien deze plant als onkruid, die ze liever kwijt dan rijk zijn, maar je kunt er ook heerlijke siroop van maken. Pluk de paardenbloemen wel op een schone plek, dus niet langs een drukke weg vanwege de luchtvervuiling. Snij net voor de bereiding de bloemhoofdjes van de stengel.

Benodigdheden

  • 4 flinke handen paardenbloemen
  • 1 liter water
  • Een kilo rietsuiker
  • 1 eetlepel citroenzuur (of het sap van 2 onbespoten citroenen)
  • eventueel wat kardemon.

Bereiding siroop van paardenbloemen

Breng de bloemhoofdjes in het water aan de kook en laat ze vervolgens 24 uur trekken. Zeef de bloemen en roer de suiker door het bloemenaftreksel. Voeg citroenzuur toe en laat alles op een zacht vuur inkoken. Wie wil, kan voor de smaak wat kardemon toevoegen. Vul de hete siroop in glazen potten met schroefdeksels of in flessen en sluit ze af.

Bloemblaadjes zijn in nog veel meer gerechten te verwerken. Voor de zoetekauw is dit recept voor borstplaat of deze salade met paardenbloemen misschien wel iets!

Informatie paardenbloem

De paardenbloem is te herkennen aan zijn speelse gele kleur en bloeit voornamelijk in de maand april. Aan het eind van deze bloeiperiode verandert de bloem sterk van uiterlijk. De rijpe vruchten zien er dan uit als pluisjes, die door de wind kunnen worden meegenomen. Op die manier plant de paardenbloem zich voort.

De paardenbloem komt over heel de wereld voor en is door toedoen van de mens zo ver verspreid. Toch was het bloemetje vanaf zijn ontstaan al zeer wijd verspreid. De oorsprong van de paardenbloem ligt namelijk in zowel Azië, als in Afrika en Europa.

admin

View Comments

  • Met al dat koken van/met suiker ontstaat een (te) hoog gehalte aan HMF.
    Deze is kanker verwekkend.
    Zou ik toch maar niet gaan doen

    • HMF zit ook in brood en koekjes, in koffie en gedroogde pruimen ook, in veel hogere getallen. Het zit eigenlijk in alles wat we koken of bakken waar suiker of zetmeel in zit. Het word ook veel ingezet als voedselverbeteraar. En carcinogeniteit van HMF bij mensen is (nog?) niet aangetoond. Maar mensen die nog nooit HMF hebben genuttigd zijn zeer zeldzaam. We bereiden ons voedsel immers al 1,8 miljoen jaar op vuur. Het heeft ons uiteindelijk meer gebracht dan gekost tot op heden denk ik.

Share
Published by
admin

Recent Posts

Landelijk interieur: hier kun je aan denken

Landelijk wonen kent zijn charmes. Denk aan de rust, ruimte en natuur wat veel mensen…

1 maand ago

Grutto: Sierlijke steltloper

De grutto is een beschermde inheemse vogel die helaas snel verdwijnt. Deze vogel is niet…

1 maand ago

Verwen haar extra goed met Moederdag

Zondag 11 mei is het Moederdag! Heb jij al bedacht wat je haar gaat geven?…

1 maand ago

Beleef de natuur in mei

In mei legt iedere vogel een ei, zo luidt het gezegde. De meeste trekvogels zijn…

1 maand ago

De tuin in mei: 5 planten die nu bloeien

Vogels zijn druk in de weer, bloemen openen hun knoppen en de eerste, echt warme…

2 maanden ago

Zelf ijsjes maken

IJsjes eten is altijd een feest! Vooral als het buiten lekker warm is. Zelf ijsjes…

2 maanden ago