Recepten

Siroop van paardenbloemen

Sommige wilde bloemen en kruiden kun je ook in de keuken gebruiken, zoals paardenbloemen. Al eeuwenlang wordt het blad als salade gegeten, maar ook van de bloemen kun je de lekkerste dingen maken, zoals deze siroop.

Als de lente goed inzet, kleuren bermen en weiden geel van de vrolijke paardenbloem! Veel mensen zien deze plant als onkruid, die ze liever kwijt dan rijk zijn, maar je kunt er ook heerlijke siroop van maken. Pluk de paardenbloemen wel op een schone plek, dus niet langs een drukke weg vanwege de luchtvervuiling. Snij net voor de bereiding de bloemhoofdjes van de stengel.

Benodigdheden

  • 4 flinke handen paardenbloemen
  • 1 liter water
  • Een kilo rietsuiker
  • 1 eetlepel citroenzuur (of het sap van 2 onbespoten citroenen)
  • eventueel wat kardemon.

Bereiding siroop van paardenbloemen

Breng de bloemhoofdjes in het water aan de kook en laat ze vervolgens 24 uur trekken. Zeef de bloemen en roer de suiker door het bloemenaftreksel. Voeg citroenzuur toe en laat alles op een zacht vuur inkoken. Wie wil, kan voor de smaak wat kardemon toevoegen. Vul de hete siroop in glazen potten met schroefdeksels of in flessen en sluit ze af.

Bloemblaadjes zijn in nog veel meer gerechten te verwerken. Voor de zoetekauw is dit recept voor borstplaat of deze salade met paardenbloemen misschien wel iets!

Informatie paardenbloem

De paardenbloem is te herkennen aan zijn speelse gele kleur en bloeit voornamelijk in de maand april. Aan het eind van deze bloeiperiode verandert de bloem sterk van uiterlijk. De rijpe vruchten zien er dan uit als pluisjes, die door de wind kunnen worden meegenomen. Op die manier plant de paardenbloem zich voort.

De paardenbloem komt over heel de wereld voor en is door toedoen van de mens zo ver verspreid. Toch was het bloemetje vanaf zijn ontstaan al zeer wijd verspreid. De oorsprong van de paardenbloem ligt namelijk in zowel Azië, als in Afrika en Europa.

admin

View Comments

  • Met al dat koken van/met suiker ontstaat een (te) hoog gehalte aan HMF.
    Deze is kanker verwekkend.
    Zou ik toch maar niet gaan doen

    • HMF zit ook in brood en koekjes, in koffie en gedroogde pruimen ook, in veel hogere getallen. Het zit eigenlijk in alles wat we koken of bakken waar suiker of zetmeel in zit. Het word ook veel ingezet als voedselverbeteraar. En carcinogeniteit van HMF bij mensen is (nog?) niet aangetoond. Maar mensen die nog nooit HMF hebben genuttigd zijn zeer zeldzaam. We bereiden ons voedsel immers al 1,8 miljoen jaar op vuur. Het heeft ons uiteindelijk meer gebracht dan gekost tot op heden denk ik.

Share
Published by
admin

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

6 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago