Alleen al om zijn blad zou je een druif willen planten, want het is prachtig van vorm. De druiven zijn een heerlijk extraatje, die ook in ons land rijp worden als de zomer meewerkt. Een druif is wel een onstuimige groeier.

Wijnboeren telen de planten vaak langs horizontale draden om ze beter in toom te kunnen houden. Alle scheuten die boven de draden uitkomen, worden ’s zomers ingekort. Om vruchten van goede kwaliteit te krijgen houden ze bovendien maar een of twee trossen per scheut aan. Tijdens het groeiseizoen worden er alsmaar nieuwe zijscheuten gevormd.

Druiventrossen
Kort die zijscheuten stelselmatig in tot op één blad. Zo komt de energie van de plant ten goede aan de druiventrossen in plaats van aan extra groei. Bovendien krijgen de trossen meer licht, waardoor ze beter op smaak komen.

Blad wegknippen
Eind zomer kun je nog wat extra blad wegknippen om de trossen meer zon te geven. Ditzelfde principe van blad dunnen kun je natuurlijk ook toepassen als de druif tegen de gevel of over een pergola groeit.

Klik hier voor meer informatie over druiven snoeien.