Geef zinnia’s een warme plaats in de border, in een bak op het terras of in de pluktuin en geniet van juli tot oktober van deze makkelijke én mooie kleurbrengers. Lees er meer over!

Hoge cultivars

Zinnia elegans wordt, afhankelijk van de cultivar, tussen 30 en 100 centimeter hoog en heeft bloemen die een doorsnede tot 10 centimeter hebben. Hoge cultivars met stevige stengels zijn geschikt als steunplanten omdat ze andere vaste planten houvast kunnen geven.

Lage cultivars

De lagere wat sierlijkere vormen van Zinnia elegans worden zo’n 60 centimeter hoog en zijn een goede keuze voor potten of bakken. Minder bekend is de ruwbladige zinnia (Zinnia angustifolia). Een heel mooi mengsel is ’Persian Carpet’.
zinnia

Gezellige maatjes

Phlox, ijzerhard (Verbena bonariensis), rode zonnehoed (Echinacea) of dropplant (Agastache) zijn ideale partners. Ze worden ongeveer even hoog en stellen net als zinnia’s een zonnige standplaats op prijs.

Zinnia’s houden van droog en zonnig

Voor alle zinnia’s geldt: wie er tot in de herfst van wil genieten, geeft ze een zonnige en droge plaats. Droogte verdragen ze goed en is in ieder geval beter dan een natte standplaats. Bruine bladranden verraden dat de plant te weinig water heeft gekregen.

Tussen de siergrassen

De zachtjes wuivende halmen van grassen zijn de ideale aanvulling op de grote bloemen en hun onopvallende groen- en bruintinten laten de intense kleuren van de zinnia’s nog beter uitkomen.

shutterstock_297662339 (1)

Prachtige snijbloemen

In de vaas blijven zinnia’s wel tot acht dagen vers. Zet ze daarom in een apart snijbloemenhoekje. Bijvoorbeeld in gezelschap van de kaarsvormige bloeiwijzen van leeuwenbek (Antirrhinum majus), de bolvormige bloemen van dahlia’s en de fijne schermen van de eenjarige witte kantbloem (Ammi majus).

Anderen lezen ook:  Vaste planten scheuren

Tip: Verwijder uitgebloeide bloemen steeds, dan bloeien je zinnia’s eindeloos door.

Heb jij zinnia’s in je tuin staan? Laat het weten in de reacties hieronder of deel je foto met #landideemagazine.