Koolmeesjes, merels en mussen tsjilpen in bijna iedere tuin. Winterkoninkjes, groenlingen en puttertjes kom je veel minder tegen. En dat terwijl achter ieder huis heel gemakkelijk een kraamkamer voor vogels kan ontstaan. Vogels lokken naar je tuin, doe je zo!

1. Zorg voor voldoende broedplaatsen en voedsel

Vogels houden van een  beschut plekje. Het beste voedsel zijn heesters met bessen en bloemen. Zorg dus voor wat beschutting en natuur in je achtertuin.

vogels-lokken-naar-je-tuin

2. Vogels lokken met natuurlijke broedplaats

Vaak zijn er al heel geschikte broedplaatsen in je tuin om bepaalde vogels te lokken. Bijvoorbeeld een hoekje met heesters, laat die zich gerust uitbreiden. En niet alle spleten in de muren van bijvoorbeeld schuurtjes hoeven dichtgemaakt te worden. Vergeet ook niet, dat alle vogels bouwmateriaal voor hun nesten nodig hebben. Hark dus niet alles zorgvuldig weg.

vogels lokken naar je tuin

3. Nestkasten

Wat als je in een nieuwbouwwijk woont of als je tuin net nieuw is aangelegd? In dat geval kun je je toevlucht nemen tot nestkastjes. Zolang het nestkastje goed is en op een veilige plek hangt, zullen de vogels er doorgaans graag gebruik van maken. Geen idee waar je een nestkastje op moet hangen? Bekijk de tips!

Let wel op de verschillende behoeften van vogels: Heeft de invliegopening in de nestkast een doorsnee van 28 millimeter? Dan krijg je er geen koolmees in, maar mogelijk wel een pimpelmees. De koolmees is iets groter en wil een opening van 34 millimeter. En de grote bonte specht, die vraagt een invliegopening van 45 millimeter.

vogels lokken naar je tuin

4. Verschillende vogels lokken

Wil je vogels lokken naar je tuin? Houd er dan rekening mee dat de eisen die vogels aan hun nesten stellen heel verschillend zijn. Boombroeders, zoals de vink vestigen zich tussen de vertakkingen van hoge, meestal groenblijvende bomen. Holenbroeders zoals het koolmeesjes of pimpelmeesjes broeden het liefst in knoestgaten of holle boomstammen, maar ook in holten in muren.

Anderen lezen ook:  Rozenbottels voor hongerige vogels

Ook zijn er vogels zoals de merel die de voorkeur geven aan hagen, heesters of weelderige klimmers. Vogels die hun nest op de grond hebben, zoals een roodborstje of winterkoninkje gebruiken de bescherming van dicht kreupelhout, rijshout of opgehoopt snoeihout om hun jongen groot te brengen.

Vogels in de zomer helpen

5. Het hele jaar door genieten van vogels

Wil je het hele jaar door vogels in jouw tuin? Vogels lokken naar je tuin kan met bovenstaande tips, maar het is natuurlijk ook fijn als ze jouw tuin prettig vinden om vaker te bezoeken. Waarschijnlijk weet je wel dat vogels in de winter extra hulp kunnen gebruiken. Je kan ze helpen om goed de winter door te komen. Maak bijvoorbeeld een taart voor vogels of een eigen vogelvoederhanger.

Maar wist je dat vogels ook in de zomer jouw hulp nodig hebben? Met deze tips help je vogels in de hitte.

Heb jij nog goede tips om vogels te lokken? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

LandIdee nieuwsbrief