Bedekt met een dik pak sneeuw ziet de tuin er sprookjesachtig uit. Maar is al die sneeuw wel goed voor de planten? Tien tips voor de wintertuin.

Tip 1 Schud bij flinke sneeuwval de sneeuw van coniferen en wintergroene heesters. Onder het gewicht van de sneeuw zouden de takken namelijk kunnen afbreken. Bamboe heeft geen last van de sneeuw; de bamboestengels buigen na de dooi gewoon weer terug.

Tip 2 Een dikke laag sneeuw beschermt kwetsbare vaste planten perfect tegen vorst. Ligt er geen sneeuw meer, leg dan een deken van (langzaam verterend) eiken- of beukenblad over vorstgevoelige vaste planten. Leg er een paar takken over om wegwaaien te voorkomen. Na de kerst zijn ook takken van de afgedankte kerstboom goed te gebruiken om planten tegen vorst te beschermen.

Tip 3 Heb je de rozen al aangeaard? Sneeuw vormt een goede bescherming maar na de dooi is het tijd om rond de voet van rozen een circa 15 cm dikke laag aarde of compost aan te brengen.

Tip 4 Pak de entplaats van stamrozen in met vliesdoek, jute of stro dat je goed vastbindt.

Tip 5 Loop met vorst niet over het gazon, dit voorkomt schade aan het gras.

Tip 6 Gladde paden? Strooi liever niet met zout want dat is slecht voor aangrenzende planten. Gebruik scherp zand, of – als je het voorhanden hebt – zaagsel of houtas. Beperk ook het strooien met houtas; dit bevat allerlei voedingsstoffen dus voorkom een overdosis.

Tip 7 Heb je de buitenkraan al afgesloten en de pomp uit de vijver gehaald? Dat wordt nu echt tijd!

Anderen lezen ook:  Kweek eens een leipruim

Tip 8 Staat je regenton nog vol met water? Leg er een plastic voetbal in, dit voorkomt dat de regenton kapotvriest.

Tip 9 Voer de vogels in deze winterse periode bij met vogelvoer, vetbollen en oud brood. Geef niet teveel tegelijk en zet het voer bij voorkeur ’s ochtends neer.

Tip 10 Bij strenge vorst is een wak in het ijs nodig voor de vissen. Plaats tijdig een ijsvrijhouder of een bundeltje riet in het water. Hak nooit een wak in het ijs want door de schokgolven kunnen de vissen overlijden.

Geen sneeuw in de tuin? Doe dan nog wat klusjes in de wintertuin!