Een kleine tuinvijver kan al na één nacht stevige vorst dichtgevroren zijn. Als je daar niets aan doet, komen de vissen in de problemen. Schadelijke gassen, afkomstig uit rottende plantenresten, kunnen niet uit de vijver ontsnappen en zuurstof kan er niet in.

Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk een wak te maken. Dit kan bijvoorbeeld door een pannetje heet water op het ijs te zetten. Hak nooit in het ijs, want iedere slag dreunt hard in het water en dat kan ernstige gevolgen hebben voor de vissen.

Voorkomen
Je kunt natuurlijk ook voorkomen dat de vijver dichtvriest. Met een beluchtingspompje, dat ’s zomers zorgt voor zuurstof voor vissen en planten, kun je in de winter een klein wak openhouden. Ook zijn er ijsvrijhouders, die giftige gassen laten ontsnappen en zuurstoftoevoer mogelijk maken bij een dichtgevroren vijver.

Een bundel bij elkaar gebonden riet of een bal voldoet ook prima. Deze zijn overigens ook heel geschikt om de regenton voor een deel ijsvrij te houden.

Sneeuw
Ligt er behalve ijs ook sneeuw op de vijver? Maak het ijs dan (deels) sneeuwvrij, zodat waterplanten genoeg licht krijgen.