Wanneer de hortensia’s haar prachtige kleuren beginnen te vertonen, dan weet je dat de zomer eraan komt. De hortensia bloeit namelijk uitbundig vanaf juni tot in september en siert menig park, tuin en landgoed met haar romantische bloemen in allerlei kleuren.

Er zijn zo’n 100 soorten hortensia’s (Hydrangea) die oorspronkelijk uit het oosten van Azië en grote delen van Noord- en Zuid-Amerika komen. De plant is naar Nederland gekomen door de V.O.C. die regelmatig met schepen richting Japan voeren. Vanuit daar zijn hortensia’s naar Nederland en de rest van Europa gekomen. Men raakte in de ban van de hortensia en sindsdien wordt de plant ook gekweekt in Nederland.

Tempel met hortensia's

Benaming van de hortensia

Over de naamgeving van de hortensia wordt veel getwist. Zo gaat het verhaal dat ze naar Hortense de Beauharnais vernoemd zijn. Zij was de dochter van Josephine de Beauharnais, de eerste Keizerin van Frankrijk. Maar dat komt niet overeen met de tijdlijn. De hortensia kreeg immers haar naam rond 1771 van botanicus Philibert Commerson. Waarschijnlijker is de opvatting dat de plant is vernoemd naar Hortense van Nassau was, de dochter van een Duitse prins. Zij nam ook deel aan een reis rond de wereld.

De Latijnse naam, Hydrangea, komt waarschijnlijk van de woorden “hydra” , wat water betekent en “angea” van angeion wat iets betekent als kruik, houder, bak of pot. Vrij vertaald zou het iets betekenen als “houder van water”, wat naar verluid op de kruikvormige bloemen duidt.

Variaties

Hortensia’s zijn er in allerlei soorten en maten. Regelmatig worden er ook nieuwe soorten ontwikkeld, bijvoorbeeld onder de noemer “Magical”. Hiermee wordt gedoeld op hortensia’s die sterk zijn en bijvoorbeeld kunnen verkleuren. Deze soorten worden veredeld. Wanneer je de bloemen snijdt en ze in een vaas zet, heb je er heel lang plezier van. Jaaerlijks worden er van deze magische planten nieuwe soorten geïntroduceerd.

Anderen lezen ook:  Bijen en vlinders naar je tuin lokken

Daarnaast zijn er nog allerlei ‘gewone’ cultivars. Hoe je voor deze hortensia’s zorgt lees je hier.

Hortensia Annabelle

Een bijzondere soort is de Hortensia Annabelle (Hydrangea arborescens), bekend om haar grote, bolvormige bloeiwijzen. Deze soort vereist wat speciale aandacht, omdat de stengels eigenlijk te zwak zijn om de bloemen te dragen. Heb jij een Hortensia Annabelle? Sla dan deze video op voor in het voorjaar, hier wordt namelijk uitgelegd hoe je de Annabelle kunt snoeien.

Hortensia’s kweken

Als je zelf ook in de zomer wilt genieten van hortensia’s in je tuin kan je ze het best in het vroege voorjaar, of rond oktober. Hortensia’s houden van zon en halfschaduw. Ze staan het liefst in vruchtbare, vochtige grond. Afhankelijk van de soort is snoei je in het voorjaar.

Heb je een mooie struik  met blauwe bloemen? Lees dan eens dit artikel over het blauw houden van de bloemen.

Heb jij hortensia’s in je tuin? Laat het ons weten in de reacties!