Het beste tijdstip om de snoeischaar in een bladverliezende heester te zetten, is afhankelijk van de bloeiperiode van de plant. We geven je hieronder tips over heesters snoeien.

Heesters snoeien in het voorjaar

Heesters die aan het eind van de zomer en in de herfst bloeien en heesters die de volgende winter bloeien, moeten begin voorjaar gesnoeid worden. Ze bloeien op hout dat in één seizoen gegroeid is en daarom moet de plant in het voorjaar en in de zomer zoveel mogelijk takken vormen om zo rijk mogelijk te bloeien. In de zomer bloeit onder andere vlinderstruik, terwijl het meloenboompje (Chimonanthus praecox) al in januari of februari bloeit.

Heesters knippen

Voorjaarsbloeiers

Voor heesters die in het voorjaar bloeien zoals ribes en forsythia, en alle andere heesters die vóór de langste dag bloeien, is de beste snoeitijd direct na de bloei. Dan heeft de plant voldoende tijd om nieuwe bloeitakken voor volgend jaar te vormen.

Planten als Cotoneaster, en sommige Berberis- en Viburnum-soorten vormen een uitzondering, omdat ze dikwijls een nabloei hebben of mooie bessen of zaden geven. Zij hoeven nagenoeg niet gesnoeid te worden; haal aan het eind van de winter alleen zo nodig zieke en dode takken weg.

Groenblijvende heesters

De meeste groenblijvende heesters kunnen het beste eind winter of direct na de bloei gesnoeid worden. Groenblijvende heesters hebben de neiging om een dichter bladerdek te krijgen dan bladverliezende heesters, maar het is niet nodig ze open te snoeien om er meer licht en lucht in te laten circuleren. Het hoofddoel is om de heester zijn natuurlijke vorm te laten behouden en bij bloeiende of vruchtdragende heesters om zoveel mogelijk bloemen of vruchten te krijgen.

Anderen lezen ook:  6 tuintips voor de lente

Lees ook: Zo plant je heesters en bomen in de herfst.