Tijdens de herfst saai in de tuin? Nee hoor, niet met deze 4 prachtig bloeiende planten!

herfst in de tuin- wuivende halmen

1. Wuivende halmen
Siergrassen zijn de sterren van de najaarsborder! Tot ver in het jaar kun je van de wuivende halmen, pluimen en aren genieten. Zo bloeit het diamantgras (Calamagrostis brachytricha) van augustus tot in oktober met grijsbruine bloeiaren. Miscanthus sinensis (prachtriet) is ook een laatbloeier.

miscanthus

De stevige, rechtopgaande tot ruim anderhalve meter hoge halmen van bijvoorbeeld ’Silberspinne’ of ’Gracillimus’ blijven mooi tot in november. Andere mooie siergrassen voor laat in het jaar zijn lampenpoetsergras (Pennisetum) en vingergras (Panicum). Maar ook lang daarna kun je vaak nog van siergrassen genieten, ze hebben vaak een prachtig wintersilhouet.

Leucothoe_alpha

2. Leucothoe: blad met een kleurtje voor op het terras
Leucothoe is een winterharde plant, waarvan het lancetvormige blad in de herfst prachtig verkleurt; dan heb je helemaal geen bloemen meer nodig! Ideaal om je terras of balkon een oppepper te geven. Afhankelijk van de soort of cultivar kleurt het blad in de herfst vaak naar rood-purper. Om een mooie verkleuring te krijgen, heeft de plant wel wat zon nodig; je zet hem het best in halfschaduw. In het voorjaar krijg je nog een toegift van kleine witte of roze bloempjes.

herfst---heide---shuttersto

3. Afscheid van de zomer met winterheide
Als de winterheide of dopheide (Erica) gaat bloeien, wordt het echt herfst. Deze planten met hun tere witte, zacht roze, paarse en diep purperen bloempjes bloeien vanaf oktober tot in het vroege voorjaar. Het zijn ideale planten om in de winter het terras of balkon mee op te fleuren.

herfst in de tuin siertabak

4. Siertabak: geurende blometjes
Nicotiana sylvestris (bostabak of siertabak) is een flinke plant, die de najaarstuin verfraait met mooie puur witte, tot 10 centimeter lange buisbloempjes. Hij bloeit namelijk van juli tot aan de eerste vorst. Je kunt hem zowel in een pot op het terras als in de border zetten. De bloemen geuren heerlijk. Nicotiana sylvestris is een eenjarige, die je ook heel goed zelf kunt zaaien. Doe dat in maart-april binnen of vanaf mei direct ter plekke. Tijdens het seizoen groeit hij uit tot een 1,50 tot 2 meter hoge plant.

Bekijk hier nog meer bloeiende planten in de herfst.