Deze 9 prachtige bloeiende planten in de herfst geven je tuin kleur in het najaar.

Waarom zorgen voor bloeiende planten in de herfst?

De aantocht van de herfst is voor sommige vlinders het signaal om hun biezen te pakken. De atalanta en de distelvlinder zijn voorbeelden van trekvlinders die honderden kilometers zuidwaarts vliegen om uiteindelijk in Zuid-Europa of Noord-Afrika te overwinteren.

Al komen ze onderweg ook nog diverse pleisterplaatsen tegen, toch moeten ze zo veel mogelijk energie opslaan voor ze aan zo’n immense reis beginnen. Daarom zijn bloeiende planten in de herfst die volop nectar leveren bij vlinders zo geliefd.

Soorten als Sedum, herfstasters en natuurlijk de vlinderstruik fungeren als tankstation, waar vlinders af- en aanfladderen. Daar kunnen ze zich nog eenmaal helemaal ‘volgooien’ voordat ze uiteindelijk afreizen naar warmer oorden.

Sedum bloeiende planten in de herfst

1. Sedum: mooie bloemschermen

Met zijn dikke vlezige bladeren en mooie bloemschermen behoort Sedum of vetkruid tot een van de makkelijkste tuinplanten. Bovendien heb je er heel lang plezier van; vroeg in de zomer is de plant al mooi, al moeten de bloemschermen zich dan nog vormen. Een oude bekende en zeer goede cultivar is Sedum ’Matrona’ met oudroze bloemen. Deze bloeit tot in oktober. Vlinders zijn gek op de bloemen!

herfstkrokus

2. Herfstkrokus

Bij bolgewassen denk je misschien vooral aan het voorjaar, maar er zijn er ook die pas in de herfst gaan bloeien. Herfstkrokussen bijvoorbeeld! Crocus speciosus bloeit in september-oktober met mooie violetkleurige, geaderde bloemen. Verwar hem niet met de lilaroze herfsttijloos (Colchicum autumnale); beide planten lijken erg op elkaar maar wie goed kijkt ziet de verschillen. Zo heeft de herfstkrokus drie meeldraden terwijl herfsttijloos er zes heeft.

Anderen lezen ook:  Birdie: tuinhuisje in de vorm van een vogelhuis

Saxifraga-cortusifolia

3. Witte bloei in oktober

Deze bloeiende planten in de herfst zorgen voor een tere lentegroet. De witte bloemetjes van de Saxifraga cortusifolia ’Rubrifolia’ steken mooi af tegen het donkere blad en de rode bloemsteeltjes. Steenbreek, zoals zijn Nederlandse naam luidt, is van oorsprong een bosplant en staat dan ook het liefst in (half)schaduw. Het plantje bloeit in september-oktober. Hij wordt slechts 20 centimeter hoog. Er is ook een roze vorm, ’Black Ruby’.

Viburnum-opulus

4. Bessenpracht met Viburnum opulus

Virburnums zijn prachtige bloeiende planten in de herfst voor zowel vogels als mensen. De bessen van Viburnum opulus (Gelderse roos) werken als een magneet op vogels, maar gelukkig zijn er ook cultivars waarvan ze de bessen over het hoofd zien. Zo blijven de abrikooskleurige bessen van de compacte ’Apricot’ (1 meter hoog) vaak tot in januari aan de struik hangen. Dat geldt eveneens voor de cultivar ’Xanthocarpum’, eentje met grote goudgele bessen.

Ook heel mooi zijn de rode bessen van ’Compactum’, maar die zijn vaak al verdwenen vóór de winter inzet. Het mag duidelijk zijn welke kleur de voorkeur van de vogels heeft.

aster bloeiende-planten in de herfst

5. Asters: lange bloeiers

Sommige planten weten echt van geen ophouden. Terwijl andere planten al lang over hun hoogtepunt heen zijn, bloeien ze onvermoeibaar door. Dat geldt zeker voor asters. Sommige soorten beginnen pas na de zomer te bloeien en blijven fier overeind staan, zelfs als het vriest. Zoals Aster ericoides ’Schneetanne’  en ’Golden Spray’.

herfst in de tuin- wuivende halmen

6. Wuivende halmen

Siergrassen zijn de sterren van de najaarsborder! Tot ver in het jaar kun je van de wuivende halmen, pluimen en aren genieten. Zo bloeit het diamantgras (Calamagrostis brachytricha) van augustus tot in oktober met grijsbruine bloeiaren. Miscanthus sinensis (prachtriet) is ook een laatbloeier.

Anderen lezen ook:  Vaste planten scheuren

miscanthus

De stevige, rechtopgaande tot ruim anderhalve meter hoge halmen van bijvoorbeeld ’Silberspinne’ of ’Gracillimus’ blijven mooi tot in november. Andere mooie siergrassen voor laat in het jaar zijn lampenpoetsergras (Pennisetum) en vingergras (Panicum). Maar ook lang daarna kun je vaak nog van siergrassen genieten, ze hebben vaak een prachtig wintersilhouet.

Leucothoe_alpha

7. Bloeiende planten in de herfst op je terras: Leucothoe

Leucothoe is een winterharde plant, waarvan het lancetvormige blad in de herfst prachtig verkleurt; dan heb je helemaal geen bloemen meer nodig! Ideaal om je terras of balkon een oppepper te geven. Afhankelijk van de soort of cultivar kleurt het blad in de herfst vaak naar rood-purper. Om een mooie verkleuring te krijgen, heeft de plant wel wat zon nodig; je zet hem het best in halfschaduw. In het voorjaar krijg je nog een toegift van kleine witte of roze bloempjes.

herfst---heide---shuttersto

8. Afscheid van de zomer met winterheide

Als je deze bloeiende planten in de herfst ziet weet je dat het najaar pas echt begonnen is. De winterheide of dopheide (Erica) met hun tere witte, zacht roze, paarse en diep purperen bloempjes bloeien vanaf oktober tot in het vroege voorjaar. Het zijn ideale planten om in de winter het terras of balkon mee op te fleuren.

herfst in de tuin siertabak

9. Siertabak: geurende bloementjes

Nicotiana sylvestris (bostabak of siertabak) is een flinke plant, die de najaarstuin verfraait met mooie puur witte, tot 10 centimeter lange buisbloempjes. Hij bloeit namelijk van juli tot aan de eerste vorst. Je kunt hem zowel in een pot op het terras als in de border zetten. De bloemen geuren heerlijk. Nicotiana sylvestris is een eenjarige, die je ook heel goed zelf kunt zaaien. Doe dat in maart-april binnen of vanaf mei direct ter plekke. Tijdens het seizoen groeit hij uit tot een 1,50 tot 2 meter hoge plant.

Anderen lezen ook:  Alles over hagen

LandIdee nieuwsbrief