Met deze 5 planten geniet je volop van de herfst!

1. Sedum: mooie bloemschermen
Met zijn dikke vlezige bladeren en mooie bloemschermen behoort Sedum of vetkruid tot een van de makkelijkste tuinplanten. Bovendien heb je er heel lang plezier van; vroeg in de zomer is de plant al mooi, al moeten de bloemschermen zich dan nog vormen. Een oude bekende en zeer goede cultivar is Sedum ’Matrona’ met oudroze bloemen. Deze bloeit tot in oktober. Vlinders zijn gek op de bloemen!

herfstkrokus

2. Herfstkrokus
Bij bolgewassen denk je misschien vooral aan het voorjaar, maar er zijn er ook die pas in de herfst gaan bloeien. Herfstkrokussen bijvoorbeeld! Crocus speciosus bloeit in september-oktober met mooie violetkleurige, geaderde bloemen. Verwar hem niet met de lilaroze herfsttijloos (Colchicum autumnale); beide planten lijken erg op elkaar maar wie goed kijkt ziet de verschillen. Zo heeft de herfstkrokus drie meeldraden terwijl herfsttijloos er zes heeft.

Saxifraga-cortusifolia
3. Witte bloei in oktober
Als een tere lentegroet in de herfst, zo ziet Saxifraga cortusifolia ’Rubrifolia’ er uit. De witte bloempjes steken mooi af tegen het donkere blad en de rode bloemsteeltjes. Steenbreek, zoals zijn Nederlandse naam luidt, is van oorsprong een bosplant en staat dan ook het liefst in (half)schaduw. Het plantje bloeit in september-oktober. Hij wordt slechts 20 centimeter hoog. Er is ook een roze vorm, ’Black Ruby’.

Viburnum-opulus
4. Bessenpracht met Viburnum opulus
De bessen van Viburnum opulus (Gelderse roos) werken in de herfst als een magneet op vogels, maar gelukkig zijn er ook cultivars waarvan ze de bessen over het hoofd zien. Zo blijven de abrikooskleurige bessen van de compacte ’Apricot’ (1 meter hoog) vaak tot in januari aan de struik hangen. Dat geldt eveneens voor de cultivar ’Xanthocarpum’, eentje met grote goudgele bessen. Ook heel mooi zijn de rode bessen van ’Compactum’, maar die zijn vaak al verdwenen vóór de winter inzet. Het mag duidelijk zijn welke kleur de voorkeur van de vogels heeft.

aster bloeiende-planten in de herfst
5. Asters: lange bloeiers
Sommige planten weten echt van geen ophouden. Terwijl andere planten al lang over hun hoogtepunt heen zijn, bloeien ze onvermoeibaar door. Dat geldt zeker voor asters. Sommige soorten beginnen pas na de zomer te bloeien en blijven fier overeind staan, zelfs als het vriest. Zoals Aster ericoides ’Schneetanne’  en ’Golden Spray’.

Klik hier en ontdek meer mooi bloeiende planten in de herfst.