Droom jij ook van een prachtige evenwichtige en dynamische border? Waar je in ieder jaargetijde van kunt genieten. Met deze 8 praktische tips komt je droom vanzelf een klein stukje dichterbij.

Tip 1 Begin bij de bodem. Verbeter de grond van je border met compost. Werk het ‘zwarte goud’ goed door de grond zodat het bij de wortels van de planten terechtkomt.

Tip 2 Goede voeding is belangrijk. Strooi een algemene meststof over de grond in je border en werk die, als extra oppepper voor je planten, oppervlakkig door de grond.

Tip 3 Maak de border helemaal leeg. Haal de wortels van alle overblijvende onkruiden die je tegenkomt zorgvuldig uit de grond en gooi ze in de groenbak.

Tip 4 Maak eerst een proefplaatje. Zet je planten in de pot uit op de grond, zodat je een mooie verdeling kunt maken. Let bij de keuze van iedere plant dat ‘ie op de goede plaats staat. Houd rekening met wat de planten nodig hebben zon, schaduw, droogte, of juist veel vocht.

Tip 5 Let op de variatie. Het is mooi om het hele jaar iets te zien in je border, let daarom op wintergroen, voorjaarsbloeiers, herfstkleuren en zomerkleuren. Niet alleen verschillende bloemkleuren zijn mooi ook variatie aan bladvorm en bladkleur zorgen voor net wat extra’s. Let ook op verschillende groeihoogtes voor nog meer dynamiek in de border.

Tip 6 Extra voeding. Wanneer je de keuze definitief hebt gemaakt, kun je de planten gaan planten. Strooi bij het planten extra compost op de bodem van het plantgat. Zo geef je nieuwe planten in je border een goede start.

Anderen lezen ook:  Verrassende knolselderij

Tip 7 Blijf ze verwennen. Nieuwe planten verdienen wel wat extra’s, geef ze daarom minimaal één keer per week water tot ze goed zijn aangeslagen.

Tip 8 Breng een mulchlaag aan. Voorzie nieuwe planten in je border rondom van een mulchlaag (van compost of boomschors) om vocht vast te houden en onkruid tegen te gaan.