In de herfst kun je de grond in je moestuin en in nieuw aan te leggen tuindelen spitten. Daarom geven we je 12 tips over dingen je hierbij in de gaten moet houden!

1 Beste tijd om te spitten

Voor spitten is herfst of begin winter de beste tijd, vooral voor kleigrond. Vorst, wind, sneeuw en regen kunnen dan op de grond inwerken, zodat die eind winter mooi kruimelig is.

2 Begin na de eerste vorst

Wacht met spitten tot na de eerste vorst. Als je eerder begint kunnen slakken hun eitjes tussen de kluiten afzetten; dan heb je volgend jaar grote kans op een slakkenplaag.

3 Blijf van de grond af na regen

Bewerk de grond niet na zware regenval! Natte grond slaat namelijk snel dicht, waardoor de bodem te weinig lucht krijgt. Bovendien is het spitten dan onnodig zwaar.

4 Basisregels bij spitten

Houd deze basisregels in de gaten om je rug te sparen:
–  Hou de spade lichtjes schuin, zodat deze niet te diep de grond in gaat.
–  Til de spa met de aarde niet hoger op dan nodig is.
–  Spit liever elke dag een stukje, dan in één dag de hele moestuin.

5 Een goede spade is onmisbaar

Spitten vormt een aanslag op je spieren… Spaar je rug en schaf een spade aan met een steellengte die bij je lichaamslengte past en zorg ervoor dat het blad scherp is.

spitten

6 De steel van een spade

De steel van een spade kan uitgevoerd zijn met een T- of D-greep en in blank of gevernist hout. Een geverniste steel voelt aangenaam glad en beschermt het hout tegen regen en zweet.

Anderen lezen ook:  Lelietje-van-dalen voor geurige boeketjes

7 Lichtere grond

Voor lichtere grond is een korte maar brede spade het meest geschikt, voor zware grond een lange smallere spade.

8 Één steek diep

Voor de meeste grondsoorten is één steek diep spitten prima. Spit wortelonkruid als kweekgras niet onder, maar verwijder het!

9 Twee steek diep

Twee steek diep spitten pas je toe bij harde, ondoordringbare lagen in de bodem, om de doorlaatbaarheid van de grond te verbeteren. In diep losgemaakte grond wortelen planten ook makkelijker.

10 Maak een geul

Maak voor twee steek diep spitten een geul van 40-60 cmbreed en één steek diep. Hou de grond van de eerste geul apart; daarmee vul je later de laatste geul. Maak de grond onderin de geul los met een spitvork (dus niet omspitten) en leg er een laag verteerde compost op. Spit daarna de volgende geul, waarbij je met de uitgespitte grond de vorige geul vult.

11 Grond bij een nieuwbouwhuis

Bij een nieuwbouwhuis kan de grond dichtgeslibd zijn, omdat er met allerlei machines overheen is gereden. Ook hier kan het nodig zijn om twee steek diep te spitten.

12 Mulchen in plaats van spitten

En tot slot: ecologische tuiniers vinden spitten zinloos en zelfs schadelijk voor het evenwicht in de grond. Zij zweren bij mulchen, waarbij je de grond afdekt met organisch materiaal zoals compost.

Voor de liefhebber van tuinieren zijn deze tips over het bijhouden van een moestuin ook vast handig. En wist je dat de ene soort tuingrond beter past bij bepaalde plantensoorten dan andere?