Wie landelijk woont, overweegt misschien schapen te gaan houden. Dat kan, maar je moet wel op een aantal zaken letten. Houd onderstaande zaken in gedachten bij schapen houden.
Veel mensen willen graag schapen houden voor de wol of de melk die ze kunnen leveren, of gewoon voor de gezelligheid. De meesten houden echter schapen nog steeds voor het vlees. Helaas worden nog veel schapen verwaarloosd. Wil jij graag schapen houden? Houd dan rekening met onderstaande zaken om de dieren een gezond leefgebied te geven.
Hoewel schapen er onschuldig uitzien, is een stevige omheining wel noodzakelijk. Een schaap gaat er meteen vandoor als ze de kans krijgt.
Behalve ruimte om te lammeren hebben schapen eigenlijk geen schuilplaats nodig. Ze kunnen dus vrijwel altijd buiten blijven. Let wel op met het ras, want er zijn rassen die minder goed tegen het Nederlandse klimaat kunnen.
Behalve gras, hooi en wat haver en mineraalzout in de winter heeft een schaap weinig voedsel nodig.
De grond, het gras en de kruiden die op het weiland groeien moeten van tevoren goed gecontroleerd worden. Hoe vochtig/zuur is de grond? Zijn de grassoorten geschikt? Zijn er voldoende kruiden? Wat de schapen niet mogen eten moet goed afgeschermd worden! Als dat eenmaal in orde is, zal het houden van schapen weinig problemen opleveren.
Schapen zijn echte kuddedieren, die zich in een groep het veiligst voelen. Daarom moet je altijd minimaal twee schapen houden.
De schapen moeten eenmaal per jaar vakkundig worden geschoren. Vroeger schoren de schapenhouders hun schapen tijdens de schaapscheerderskou, tussen 5 en 20 juni. In die periode is het vaak nog meerdere dagen achterelkaar bewolkt. Door schapen dan te scheren werd de kale huid van de dieren niet meteen wordt blootgesteld aan de felle junizon.
De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…
Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…
Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…
Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…
Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…
De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…