Categories: HoofdgerechtRecepten

Rigatoni met bernagie (komkommerkruid)

Bernagie (Borago officinalis) is een eenjarige plant. De plant, ook wel komkommerkruid genoemd, heeft blauwe bloemen en ruwe haren. De plant wordt vooral in het Middellandse Zeegebied gebruikt als onderdeel van salades en andere zomerse gerechten.

De smaak lijkt op die van komkommer. De jonge blaadjes worden soms als sla of spinazie gegeten. Bernagie dient wel met mate gegeten te worden, omdat het kleine hoeveelheden giftige stoffen bevat.

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 25 minuten
Kooktijd: 20 minuten

Ingrediënten
1 kilogram verse bernagiebladeren (bernagie)
Bernagiebloemen
2 uien,
1 teentje knoflook
2 eelepels olijfolie
50 ml witte wijn
100 ml groentebouillon
Zout
Versgemalen peper
400 gram rigatoni (korte buisvormige pasta)
4 eetlepels vers geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding
Maak de bernagie schoon, was hem en draai droog in de slacentrifuge. Snijd het blad klein. Pel de uien en het knoflookteentje en hak ze beide fijn. Verhit de olijfolie in een pan en bak de uien en knoflook tot ze glazig zijn. Doe dan het bernagieblad erbij en roer om. Blus met witte wijn, voeg de groentebouillon toe en kruid met zout en peper. Laat alles op een klein vuur zo’n 7,5 minuut sudderen.

Kook de rigatoni zoals beschreven op de verpakking in ruim zout water tot ze beetgaar zijn. Schik ze met de bernagiegroente op borden, bestrooi met de geraspte Parmezaanse kaas. Garneer het gerecht ten slotte met wat bernagiebloemen.

Meer recepten met bloemen vind je in LandIdee juni-juli 2012:
Geitenkaas met viooltjes en madeliefjes
Spruitgroenten met eetbare bloemen
Seringensorbet met karameldecoratie
Gevulde courgettebloemen
Kaaschips met tijmbloemen
Venkelrisotto met goudsbloemen
Acaciabloemen in deegmantel
Loempia’s met bernagiebloemen
Buideltjes met bieslook

admin

Share
Published by
admin
Tags: salade

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

6 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago