Zweedse gehaktballetjes voor 4 personen

Zweedse gehakballetjes (Köttbullar) zijn eenvoudig zelf te maken. In plaats van het oudbakken broodje kun je ook twee sneetjes witbrood nemen dat je even in melk weekt.

Ingrediënten 1 oudbakken broodje, 5-6 el melk, ½ handvol peterselie, 1 ui, 1 knoflookteentje, 1 laurierblad, 4-5 el plantaardige olie, 500 g gemengd gehakt, 1 eidooier, 1 snufje piment, 1 snufje gemberpoeder, zout, peper (uit de molen).

Bereiding Week het broodje in de melk. Was de peterselie, schud droog en hak de blaadjes fijn. Pel de ui en het knoflookteentje, hak beide fijn en fruit ze met het laurierblad in 1 el hete olie glazig. Verwijder het laurierblad en vermeng de ui en knoflook met het goed uitgedrukte broodje, het gehakt, de eidooier, peterselie, piment, gemberpoeder, zout en peper tot een goed vormbare massa.

Vorm met natte handen kleine balletjes en bak deze langzaam – in circa 10 minuten – in 3-4 el hete olie rondom goudbruin.

* Bereidingstijd: 15 minuten * Kooktijd: 10 minuten

Lekker met aardappelpuree en spruitjes of gestoomde broccoli. Of met rijst en een compote van cranberry’s. De gehaktballetjes zijn ook zeer geschikt als borrelhapje.