Wie een pruimenboom heeft staan, kan in de nazomer zelf plukken! Maar je vindt pruimen natuurlijk ook in overvloed op de markt. Lekker om zo te eten, maar ook heerlijk om pruimenjam van te maken. Zo kun je ook de komende winter nog genieten van een boterhammetje met zomerjam!

Pruimen kennen een enorme verscheidenheid aan vormen en kleuren, maten en smaken. En… evenveel namen, wat tot de nodige verwarring kan leiden. Voor jam zijn ‘gewone’ pruimen prima. Je kunt ook kwetsen gebruiken: langwerpige paarse pruimen, met vaak een wittig waslaagje op de schil. Ze zijn iets meer friszuur en de pitten laten heel gemakkelijk los, wat handig is bij het schoonmaken.

Zelfgemaakte pruimenjam of kwetsenjam

Voor 6 jampotjes van ongeveer 300 ml

Ingrediënten

  • 1 kg rijpe pruimen of kwetsen
  • geleisuiker (verhouding 1:1)
  • sap van een citroen

pruimen

Voorbereiding

Ontpit de pruimen of kwetsen en snijd ze in de lengte in vieren. Voeg vervolgens het citroensap en de geleisuiker toe, meng alles goed en laat minstens 1 uur trekken. Maak ondertussen de jampotjes en deksels goed schoon, spoel ze na met heet water en laat ze op hun kop uitlekken op een schone theedoek.

Jam koken

Breng het mengsel van pruimen met suiker en citroen al roerend langzaam aan de kook; laat het 4 minuten op een hoog vuur koken. Controleer of de jam stevig genoeg is door een lepeltje jam op een bord te druppelen. Zo koelt hij meteen af en kun je zien of hij dik genoeg is (is de jam te dun, laat hem dan nog iets langer koken).
Vul de glazen potjes tot de rand met de hete massa. Sluit de potten goed af en zet ze 10 minuten ondersteboven. Draai ze daarna om en laat ze afkoelen. Plak er een mooi etiketje op, waarop je de inhoud en de datum zet.

Anderen lezen ook:  Jam maken

Probeer ook eens dit heerlijke recept voor kwetsentaart. Heb jij hier een fruitboom in jouw tuin staan?Lees hier over de mooiste soorten.