Een ijsje op warme zomerdagen is heerlijk, gewoon in een hoorntje of op een stokje. Voor de lunch of het diner kun je ook een stapje verder gaan met mooie ijstaartjes. En het allerleukst? Als je ze zelf hebt gemaakt! 

Zoveel keus

Pakten we vroeger in de supermarkt een bak aardbeienijs of een doos waterijsjes-op-een-stokje uit het vriesvak, tegenwoordig kan zomaar de twijfel toeslaan terwijl je in de grote winkelvrieskist staart. Roomijs in alle mogelijke smaken, fruitig sorbetijs, grote ijstaarten, subtiele ijsgebakjes… En niet te vergeten: het vegan ijs, zonder dierlijke ingrediënten, en het biologische ‘ijs van de boer’. Vooral die laatste twee worden steeds populairder en vind je niet alleen in de supermarkt, maar ook op foodtruck festivals en – de laatste – bij de boer zelf.

Zelf ijs maken

Gebruik voor volle melk bij het maken van ijs

Ondanks dat de keus enorm is, blijft het natuurlijk leuk om zelf te experimenteren in de keuken. Zo kun je je eigen smaak creëren, al dan niet kiezen voor biologisch én bepaal je zelf hoe zoet jouw ijs wordt. We hebben wel een paar tips voor het lekkerste ijs. Gebruik bijvoorbeeld liefst altijd volle (biologische) melk of yoghurt; hoe hoger het gehalte aan melkvet hoe romiger het ijs wordt.

Vers fruit

Wil je je ijs een fruitsmaak geven, neem dan vers fruit en kies ook het beste fruit. Dus liever langzaam door de zon gerijpte aardbeien met veel vruchtvlees en weinig water boven kasaardbeien. En citroenijs wordt veel lekkerder als je de citroenen zelf perst. En wat te denken van zelf geschaafde chocolade door je vanille-ijs?

 

Anderen lezen ook:  Recept American apple pie met duindoornbessen

 

Meer lekkere recepten op de website en in LandIdee!

Wie creatief genoeg is, kan ongetwijfeld de lekkerste smaakcombinaties bedenken. Hier geven we je alvast het recept van aardbeien-slagroomijs cadeau, en in LandIdee juli-augustus vind je nog meer heerlijke bereidingen met ijs. Denk aan: ijstaartjes, biscuitrol en een heerlijk ijzig drankje!