Hazelnoten worden vooral toegepast in zoete lekkernijen als bonbons en taarten. Maar de smakelijke noten kunnen nog veel meer. Ze passen namelijk ook prima bij hartige gerechten. Hazelnoten zijn een bron van vitamine E, een sterke antioxidant. Daarnaast zijn ze ook gewoon heel erg lekker, bijvoorbeeld in een gerecht met spinazie.

Onderstaand recept is geschikt voor 4 personen.
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten
2 vellen filodeeg van 20 x 20 centimeter
3 el boter
200 gram verse jonge bladspinazie
50 gram gepelde hazelnoten
2 sneetjes toastbrood
1 knoflookteentje
Een half bosje bieslook
2 el witte balsamicoazijn
4 el olijfolie
Zout en zwarte peper uit de molen

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte. Leg het filodeeg op een vlakke ondergrond en snijd het in acht vierkanten van 10 x 10 centimeter.

Smelt 1 el boter en bestrijk hier vier vierkanten mee. Leg de vierkanten zonder boter op de beboterde vierkanten, in een hoek van 45 graden zodat een ster ontstaat. Druk de filodeeg-sterren in vier met boter ingevette muffin-vormpjes en bak ze in ongeveer vijf minuten in de voorverwarmde oven goudgeel. Neem de vormpjes uit de oven, laat ze afkoelen en maak de sterren voorzichtig los.

Spinazie
Was nu de spinazie, slinger de blaadjes droog en hak ze in grove stukken. Rooster de hazelnoten in een koekenpan zonder vet, laat afkoelen en hak ze grof. Verwijder de korst van het toastbrood en snijd het brood in blokjes. Pel het knoflookteentje en plet het. Verwarm de overige boter in een koekenpan en bak de broodblokjes samen met de knoflook goudbruin aan. Laat op keukenpapier uitlekken en bestrooi met zout.

Snijd vervolgens de bieslook in ringetjes, meng met de spinazie, azijn en olie en kruid met zout en peper. Meng de noten en croutons en doe deze met de spinazie in de deegmandjes. Smakelijk!

In het magazine LandIdee vind je nog meer heerlijke recepten!